Bitva o Aleppo (Halab) může rozhodnout válku o Sýrii!

Bitva bitev o Aleppo (Halab), Syrian warToto 4000 let staré město se stane místem, kde se střetnou přímo v mytickém souboji dvě koalice. Jedna většinově šíitská a druhá zase sunnitská. Jedna podporovaná Ruskem a druhá zase USA!

Město má nejen výjimečnou strategickou pozici, ale je také místem, které bylo již od dávných dob považováno za významné centrum vzdělanosti a politické správy Blízkého Východu. V historii patřilo Chetitům, poté Asyřanům, Řekům, Římanům, Arabům a nějaký čas dokonce Mongolům. Součástí Sýrie je od roku 1924 [...]

Z tohoto důvodu je město jakýmsi symbolem a ten, kdo ho drží je považován za významného hráče v mocenské hře o Sýrii. V bitvě, která se brzy odehraje, tedy obě strany konfliktu nasadí všechny své síly a vítěz tohoto střetu se pravděpodobně stane vítězem celé války!

Věřte, že to bude bitva, která si nezadá s těmi s pověstí a bájí a každý, komu aspoň trochu dochází, o co v ní půjde, bude sledovat její průběh se zatajeným dechem. Syrská armáda se svými íránskými a libanonskými spojenci, podporována ze vzduchu ruským letectvem, se tu střetne s koalicí sunnitských převážně teroristických organizací, jako je al Kaida, an Nusra, IS, muslimské bratrstvo a řada dalších, které jsou finančně a materiálně podporovány především ze Saudské Arábie a z USA a radikálními muslimy ze všech zemí světa, kteří uposlechli saudské duchovní, kteří vyhlásili Rusku a Asadovi svatou válku!

Otázkou zůstává nejen to, kdo tuto bitvu vyhraje, ale také to, kdo všechno se do ní nakonec zapojí. Zůstane stát stranou Turecko, které má jen 50 kilometrů od města na hranicích svou armádu, a které straní spíše odpůrcům Asada? Nezapojí se nějak do boje Izrael, který s nelibostí sleduje rostoucí vliv Hizballáhu, který bojuje po boku Asadových vojsk? Pošle Írán opět jen dobrovolníky z revolučních gard, nebo požádá Asad tentokrát Írán oficiálně o pomoc a do boje se zapojí i pravidelná íránská armáda? Nezapojí se nakonec do tohoto boje i západní USA vedená koalice a nedojde ke střetu s ruským letectvem?

Otázek je mnoho a ve hře je opravdu hodně, proto držím Asadovi a jeho spojencům palce a doufám v jejich vítězství!

Autor: Ladislav Kašuka | Foto: krikorian.wordpress.com

Historie, Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , , , ,

Vaše komentáře:

  1. Miloslav Dědek napsal:

    „Válka je vůl!“ To platí pro Sýrii dvojnásobně. Stav současných i potencionálních válečných konfliktů souvisejících s probíhající válkou v Sýrii začíná být značně neurčitý a nepřehledný. Zatím však pořád ještě existuje určitá možnost, že se svět sjednotí v boji proti globálnímu terorismu. USA a Rusko by se v průběhu řešení Syrského problému nemusely rozejít jako nepřátelé. Začnou-li spolu vážně jednat, nelze zcela vyloučit, že mezi nimi v průběhu řešení Syrského problému vznikne partnerský vztah. K této dvojici by se potom mohly přidat další mocnosti, čímž by se vytvořily podmínky pro vznik globálního spojenectví. Globální centrální světovláda založená na demokratických principech by mohla nastolit trvalý mír na celém světě, a to prakticky stejným způsobem, kterým se podařilo nastolit trvalý mír v rámci všech států spojených v projektu EU. Jedna možná cesta vzniku spravedlivé celosvětové demokratické vlády je uvedená v článku: http://miloslav7.blogspot.cz/2015/01/otevreny-dopis-vsem-lidem-na-planete.html Vznik spojeného světa má už v plánu i OSN, viz článek: http://miloslav7.blogspot.cz/2015/10/cile-udrzitelneho-rozvoje-sdgs-fakta.html

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.