Evropská unie vyhlásila válku ruským médiím

Boj evropské unie proti ruským médiímSlova mezinárodních expertů, kteří vidí, co se děje v Donbasu vlastníma očima, stejně jako reportáže našich dopisovatelů z místa činu, jsou zjevně v rozporu s prohlášeními západních politiků a novinářů s jejich příběhy o agresi bájných ruských vojsk a milicí.

Lidé v USA a EU mají stále více otázek k tomu, co je jim místo konkrétních faktů poskytováno ve zprávách doma [...]

Pro pocit, že rozpoutaná informační válka neprobíhá tak, jak to bylo plánováno, Brusel vrhá v tomto směru nové síly. Šéfce diplomacie EU Federice Mogerini již bylo zadáno vytvořit nový hlavní program pro boj proti práci ruských médií.

Má tři měsíce na sestavení týmu, trénování novinářů a připravit celý program pro boj proti ruským televizním kanálůn, rozhlasovým stanicím a novinám. Dokument ze zasedání Evropské rady, který obsahuje podrobnosti – je klasifikován jako „tajný“. Média dostala jen pár vět.

„Vedoucí představitelé EU na zasedání, které se bude konat od 19. do 20. března, uloží vysoké představitelce Mogerini připravit do příštího summitu v červnu plán, jak podpořit svobodu sdělovacích prostředků a evropských hodnot v Rusku — sděluje Reuters. Šíření evropských hodnot – význam této zdánlivě neškodné formulace se projevuje u samotné F. Mogherini. Vedoucí diplomacie EU již řekla, jak je třeba pracovat s ruskou občanskou společností.

„Pracujeme na strategické komunikaci proti propagandě v ruštině,“ – řekla 19. ledna vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogherini.

Očekává se vytvoření celého streamového kanálu s denními programy. On-line přenos bude probíhat v ruštině.

„Plány na vytvoření rusky mluvícího evropského kanálu již podpořili Polsko, Švédsko, Dánsko, Německo, Nizozemsko, Litva, Velká Británie. Diplomaté chápou, že prohrávají v informační válce s Ruskem“, – informuje Time.

Důležitá poznámka – informační výsadek byl požadován naléhavě, protože ruských novinářů, popisujících situaci na Ukrajině, a reportérů TV kanálu “ Russia “ v Donbasu byla vždy většina, jejich informace se začaly příliš šířit. Tak se evropští redaktoři nyní potýkají s tímto: berou cizí materiál a dávají mu svůj smysl.

„Uglegorsk – město asi 50 kilometrů od Doněcku – byla další osada, která byla separatisty zničena,“ – říká 30. ledna 2015 německý subjekt televizního vysílání ZDF, pomocí video záznamu Eugena Poddubnogo v reportáži o bombardování města ukrajinskými bezpečnostnímich silami.

ZDF použila část válečného zpravodaje kanálu “ Russia “ Eugena Poddubnogo. To jeho reportážní skupina, spolu s milicí se dostala pod palbu, když ukrajinská armáda ničila město.

Tady je originál: „Pod palbou jsou bojovnící, důstojníci a šéf Doněcké lidové republiky.“

Od německého kanálu ZDF po objasnění nenásledovalo žádné vysvětlení ani omluva.

„Západ se bojí pravdy, protože kdo, a za co by obviňoval ruské kanály, ale ruské televize ukazují pravdu. Možná je to pravda, že jde o obludné zločiny, kterých se dopouští Ukrajina, zabíjí své vlastní občany. Ale jsou to doložené skutečnosti, které mají největší, nejhlubší vliv na lidi, „- řekl vojenský expert a šéfredaktor „národní obrany“ Igor Korotčenko.

Byla snaha zabránit, aby tento dopad nebyl na Světovém fóru v Davosu v lednu 2015.Tam před začátkem Porošenkova vystoupení aktivisté rozvinuli transparenty s nápisem „Fašismus neprojde“ a „Vzpomeňte si na Oděsu“. Byli zadrženi. V největších evropských médiích o tom nebylo ani slovo. Informoval o tom akční kanál Russia Today. Ten samý, kterému v Londýně zakázali vyvěsit jeho plakáty, a proti kterému britský mediální regulátor OFCOM zahájil kampaň, prezentuje jej jako boj proti propagandě.

„Vedení kanálu bylo předvoláno poté, co byl kanál shledán vinným z porušení britských norem vysílání. Bylo mu řečeno, že v případě opakovaného porušení, budou zbaveni licence,“informovali britští úředníci.

„Brzy ve Spojených státech, Anglii a částech Evropy budou hovořit o tom, že je nutné uzavřít tyto zdroje informací. Mohou tak učinit různými způsoby. Mohou vypnout satelitní kanály, například, a tak dále. To je jen začátek nového informačního útoku Západu „- varuje novinář, spisovatel a osobnost veřejného života Giulietto Chiesa.

Téma návratu Krymu do Ruska, možná, stále zůstává hlavním bojištěm pro objektivitu. Informační blokádu se daří prorážet právě teď.

V Simferopol bylo 12.3. 2015 otevřeno tiskové středisko mezinárodní zpravodajské agentury “ Russia Today“.

„Spojujeme toto středisko s Moskvou, Berlínem, Londýnem, Dubají, Novým Dillím, se všemi tiskovými středisky na světě, které máme. Kromě toho můžeme připojit, díky moderní technologii, naše tiskové středisko na Krymu kamkoliv na světě, a to i tam, kde nejsou tisková střediska. Tedy každý na světě může požádat Krymčany, a zeptat se, zda chtějí být v Rusku, nebo ne? Tak prolamujeme informační blokádu, kterou někdo chce vybudovat kolem Krymu „, – řekl při zahájení v tiskovém centru MIA generální ředitel „Russia Today“ Dmitrij Kiselev.

S jedním kanálem, říkají experti, se Západ nijak nespokojí. Americký Senát projednával finanční prostředky pro tři kanály v ruštině najednou, které brzy začnou vysílat v Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

Autor: Anton Ljadov

Překlad: Ing. P. Rejf, CSc.

Zdroj: ceskenarodnilisty.cz | Vyšlo: vesti.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.