Stratfor ospravedlňuje nutnost nové studené války

Studená válka neskončila - USA - RuskoSpojené státy stanovily Rusku určité hranice a rámce, ale Putin má vždy připravenou svou odpověď. O tom píší analytici agentury Stratfor ve své prognóze dalšího vývoje situace v roce 2014. Analytici agentury uvádí, že během Putinova prezidentování Rusko obnovilo svou zónu vlivu v bývalých sovětských periferiích a současně upevňuje strategické vztahy s Německem.

Až teprve nedávno Spojené státy pochopily, že je nutné reagovat na pokusy Moskvy „změnit své hranice s Evropou.“ Předpověď „mistrů analytiky“ ze Stratforu ruští experti hodnotí jako ospravedlnění nutnosti nové studené války [...]

V roce 2013 Rusko přelstilo Spojené státy v Sýrii. A poté se cíleně pokusilo narušit vztahy USA se spojenci, k čemuž využilo únik informací z NSA, který organizoval Edward Snowden. Ale Spojené státy už tehdy připravovaly svou odpověď.

Analytici Stratfor přiznávají: nečekali jsme, že Washington začne tak aktivně jednat proti Moskvě. Pro Rusko je získání Ukrajiny na svou stranu nebo alespoň její neutralizace kriticky důležitá záležitost národní bezpečnosti. Pro USA je Ukrajina nástrojem, s jehož pomocí Washington může zadržovat Moskvu.

Stratfor zveřejnil rovněž prognózu pro Evropu. Evropská unie a její členové budou oficiálně podporovat dočasnou kyjevskou vládu. Podle názoru analytiků budou pro Německo a další země i nadále prioritní ekonomické vztahy s Ruskem. Proto budou potichu podnikat pokusy o usmíření s Moskvou.

Zvláštní varování vydali analytici Stratfor pro státy východní Evropy. Konkrétně zmiňují Polsko a pobaltské země. Ty, alespoň podle dokumentu, čekají těžké časy: Moskva bude na ně tlačit nejen ekonomicky, ale také „demonstrací vojenské síly.“ Politolog Alexej Martynov je přesvědčen, že zpráva byla psána pod vlivem západních „jestřábů“:

Ta hloupost napomáhá celkově těm jestřábům z USA a Západu, kteří dnes vystupují za vyhlášení nové rozsáhlé studené války s Ruskem.

Je nutné zdůraznit, že právě členové Visegrádské čtyřky – Polsko, Česko, Slovensko a Maďarsko – už jednají s USA o jednotné vojenské pozici proti Rusku. Právě na takové řinčení zbraněmi bude muset Moskva přirozeně odpovědět. Protože Rusko bylo a bude proti, aby jeho sousedé u sebe rozmisťovali systémy protiraketové obrany.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.