Raketoplán Buran: dítě studené války + Video

Raketoplán Buran - Eněrgija CCCPPřed pětadvaceti lety, 15. listopadu z kosmodromu Bajkonur odstartoval vícenásobně použitelný vesmírný komplex Eněrgija-Buran. Gigantický kosmoplán svůj let provedl ve zcela automatickém režimu, což následně bylo zapsáno do Guinessovy knihy rekordů.

Komplex Eněrgija-Buran můžeme označit za dítě Studené války. Vytvořen byl jako protiváha k americkému Raketoplánu, který, podle názorů sovětských analytiků, mohl na Moskvu shodit jadernou bombu přímo z oběžné dráhy kolem Země. Buran měl za úkol vyrovnat šance obou supervelmocí na vzájemné zničení, prozradil akademik Ruské akademie kosmonautiky Alexander Železňakov: [...]

Sovětský raketoplán Buran - Eněrgija v dobách studené války mezi SSSR a USA

Sovětský raketoplán Buran – Eněrgija (Obrázek: www.kosmonautix.cz)

Komplex Buran byl vyvíjen jako systém k vynášení těžkých orbitálních stanic vojenského určení. To byla i naše odpověď na americký program bojových úderných systémů ve Vesmíru (SDI), na kterém se v té době aktivně pracovalo. Buran byl konstruován právě proto, abychom po plném rozvinutí amerických systémů nebyli bezbranní.

Když však byl Buran připraven k letu, situace se změnila. Ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem nastoupilo oteplení a ekonomika SSSR se ocitla na hraně krachu. Za těchto podmínek se armáda vzdala mnohonásobně použitelného vesmírného komplexu a civilní kosmonautice převzetí projektu Buran chyběly jak síly, tak i peníze. Časem se svého mnohonásobně použitelného komplexu vzdali i Američané.

Mnohonásobně využitelné okřídlené vesmírné komplexy však, přeci jen, svoji budoucnost mají. Rozvíjejí se ale jiným směrem, poznamenává odborník RIA Novosti Konstantin Bogdanov:

I světová i naše praxe ukazuje, že vývoj mnohonásobně využitelných vesmírných komplexů šel cestou zdokonalování návratových modulů typu Sojuz, nebo Apollo. Kosmoplány jako Buran se ukázaly být příliš drahé a náročné na provoz.

Osud Buranu je smutný. Po svém prvním a jediném letu zůstal navždy přikován k zemi. V roce 1993 byl program oficiálně ukončen a vesmírná loď zůstala ve věčné konzervaci v hangáru. Po několika letech střecha této budovy spadla a pohřbila pod sebou jediný exemplář, který letěl do Vesmíru, i s nosnou raketou. Alexander Železňakov je však přesvědčen, že objevy a vynálezy, jež předběhly svoji dobu, které byly učiněny při vývoji Buranu, ještě své místo v kosmonautice najdou:

My na něho nebudeme vzpomínat jenom jako na minulé dějiny, ale i jako na předchůdce nové generace vesmírné techniky. Je možné, že se někdy na oběžné dráze znovu objeví vesmírná loď s nápisem Buran na trupu.

Jinde

Zdroj: czech.ruvr.ru

Historie, Vesmír, Ze světa, , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.