Jak USA plánovaly jaderný výbuch na měsíci, aby zastrašily Sovětský svaz

Jaderný výbuch na měsíci, projekt A119Může to znít jako příběh ze sci-fi románu, když v 50tých letech byl v USA vypracován plán k zasažení měsíce jadernou bombou, tento plán byl velmi reálný.
V době vrcholících vesmírných závodů, USA zvažovaly, že odpálí na měsíci jadernou bombu, aby demonstrovali sovětům své odhodlání, sílu a především technologickou vyspělost, v době, kdy vrcholila studená válka.

Důvodem pro tento plán, byla sovětská nadvláda v dobívání vesmíru, počínaje vypuštěním umělé družice Sputnik 1, následujíc vysláním psa Lajky v lodi Sputnik 2, a 12. dubna 1961 uskutečněný první let člověka do vesmíru, kdy Jurij Gagarin obletěl v kosmické lodi Vostok 1 Zemi a úspěšně přistál [...]

Tajný projekt, neškodně pojmenovaný „Studie letů pro výzkum měsíce“ s krycím názvem „Projekt A119″, nebyl nikdy (naštěstí) uskutečněn.

Plánovaný projekt zahrnoval výpočty astronoma Carla Sagana, toho času mladého postgraduanta, který se zabýval chováním prachu a plynu vytvořeného výbuchem. Sledováním jaderného výbuchu na měsíci ze Země, mělo zastrašit Sovětský svaz po vypuštění umělé vesmírné družice Sputnik 1 a posílit tak americké sebevědomí, svěřil se fyzik Leonard Reiffel agentuře AP v roce 2000.

Leonard Reiffel, kterému je dnes již 85 let, řídil vyšetřování na tehdejší Armour Research Foundation, která je nyní součástí Illinois Institute of Technology. Později zastával funkci zástupce ředitele NASA.

Carl Sagan, který se později stal uznávaným za popularizaci vědy v televizi, zemřel v roce 1996.

V plánovaném „projektu A119″ měla být použita raketa nesoucí malé jaderné zařízení, která měla být vypuštěna z blíže neurčeného místa a urazit tak cca. 384 400 km k měsíci, kde by po nárazu explodovala.

Plánovači „projektu A119″ došli k závěru, že bude muset být použita atomová bomba, protože vodíková je pro nosnou raketu moc těžká.

Leonard Reiffel dále řekl, i přesto, že národní vesmírný program byl v té době ještě „mladý“, mohl s největší pravděpodobností misi v roce 1959 provést, když letectvo („US Air Force“) bylo schopno nasadit interkontinentální balistické rakety.

Vojenští činitelé ale myšlenku kvůli hrozícímu nebezpečí lidem na Zemi opustili, a mise nebyla uskutečněna. Vědci měli také velké obavy z kontaminace měsíce radioaktivním materiálem, řekl Leonard Reiffel.

Více informací o projektu A119 na Wikipedii (angl.)

Zdroj: dailymail.co.uk

Historie, Vesmír, Ze světa, , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.