První experimentální jaderný pohon pro dálné vesmírné lety

Iontový pohon pro vesmírné letyPrvní pokusný jaderný pohon pro vesmírná plavidla o megawattovém výkonu bude hotový do pěti let, oznámil šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Vladimir Popovkin. “Myslím, že první experimentální kus budeme mít v roce 2017 a pak nás čeká rozhodnutí, zda můžeme stavět plavidlo, které bude pohánět. Ale nejprve musíme postavit první pohon a ozkoušet jej na Zemi”, řekl Popovkin novinářům. Jeho předchůdce Anatolij Perminov předpokládal dokončení výzkumu až v roce 2019 a stavbu prvního vesmírného plavidla s ním nejdřív v roce 2025 [...]

Práce na jaderném pohonu pro dálné vesmírné lety byla oficiálně zahájena v roce 2010, kdy potřebné nařízení podepsal ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Projekt má rozpočet okolo 435 milionů eur.
Použití jaderných reaktorů k pohonu vesmírných plavidel není nikterak novou ideou. Už v 60. letech první výzkumy v tomto směru vedly nejlepší sovětské a americké vědecké týmy.

Prvním směrem, kterým se vydaly, byl pohon raketového typu, ve kterém se hnací médium zahřívalo přímo od jaderného reaktoru a poté tryskalo ven stejně jako u dnešních raket. Při kontaktu s reaktorem se však “výfukové plyny” stávaly silně radioaktivními, což ohrožovalo posádku a samotné plavidlo. Nový projekt má využívat iontových elektroreaktivních pohonů, ve kterých tah vzniká proudem iontů, urychlených elektrickým polem. Jaderný reaktor pak slouží jen jako zdroj elektrické energie. Pracovním médiem v ruském pohonu bude podle dosavadních zpráv xenon.

Jaderné pohony jsou podle mnoha vědců jedinou cestou, jak uskutečnit dálné lety s lidskou posádkou, například na Mars, více zde nebo zde. Umožňují ušetřit velkou hmotnost a spoustu prostoru pro palivo, ale vystavují posádku nebezpečí ozáření. Právě ochrana lidského zdraví je největším problémem, který stojí před konstruktéry takových plavidel více zde.

Zdroj: atominfo.cz

Vesmír, ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.