„Demokratický“ západ Vyhrožuje Rusku: Putine, otoč se k Sýrii zády, nebo půjdeme do války + Video

Studená válka mezi USA a Ruskem pokračujeBritský premiér David Cameron a americký prezident Barack Obama se během setkání představitelů G8 uchýlili téměř až k vyhrožování ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi. Jak uvedla londýnská media, chtějí jej přimět, aby nepokračoval v podpoře syrského prezidenta Bašára al-Assada, pokud by tak Putin neučinil, zahájí vojenskou akci.

Tato zpráva přišla den poté, co USA oznámily, že budou vyzbrojovat povstalce v Sýrii a že uvažují o vyhlášení bezletové zóny, přičemž jako záminka jim slouží to, že Assadova armáda údajně použila chemické zbraně, tyto informace ovšem Rusko označilo za lživé [...]

Obama i Cameron připravují vojenskou akci v Sýrii, problémem by však pro ně mohl být Vladimír Putin, který je hlavním spojencem Bašára al-Assada. Oba západní lídři chtějí přesvědčit ruského prezidenta, aby opustil Sýrii, pravděpodobně jsou však také připraveni zaútočit na Sýrii bez ohledu na cokoliv.

To by podle názoru některých odborníků, mohlo vyvolat dokonce i třetí světovou válku. Aby se tomu vyhnuli, Cameron jednal s Putinem v Londýně, den před tím, než se oba vydali na dvoudenní setkání G8 v severním Irsku. Britský premiér společně s Obamou vypracovali plán pro Sýrii a budou se snažit přesvědčit Putina, aby se stáhl. V tomto přesvědčování se k nim na summitu G8 připojili také francouzský prezident François Hollande a italský premiér Enrico Letta.

Analytici se však domnívají, že úspěšnost západu v přesvědčování Putina, aby opustil Asada, bude zcela minimální. USA tvrdí, že mají jasné důkazy o tom, že syrský režim použil chemické zbraně a že se tak nejedná o obdobnou chybu k jaké došlo v Iráku. Rusko je však přesvědčeno, že Washington i tentokrát lže.

Ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov řekl, že důkazy Washingtonu nesplňují kritéria, jež by je učinila důvěryhodnými. Rovněž řekl, že nesplňují kriteria, jež jsou předepsána Organizací pro zákaz chemických zbraní. Prohlásil, že daná organizace jasně předepsala, že vzorky krve či oděvu, mohou být přijaty jako důvěryhodné důkazy, pouze pokud je odborníci dané organizace mají pod dohledem od okamžiku, kdy jsou dané vzorky odebrány k zpracování v laboratoři. Lavrov rovněž prohlásil, že Assadova vláda není přitlačena ke zdi a tudíž by nemělo vůbec žádný smysl, aby použila chemické zbraně.

Britští zpravodajci upozorňují premiéra Camerona, že by jejich země mohla utrpět velké ztráty, pokud by se pokusila zavést nad Sýrií bezletovou zónu. Rovněž upozornili, že Sýrie není ve stejné situaci jako Libye, nad níž západ před dvěma lety také zavedl bezletovou zónu, aby svrhl režim Muammara Kaddáfího. Oproti němu disponuje Assad moderními zbraněmi a prostředky protivzdušné obrany, které obdržel od Ruska.

Teroristické akce proti Sýrii a vládě Bašára al-Assada začaly v březnu 2011. Až dosud zemřelo ve válce více než 93 000 lidí. Kvůli konfliktu bylo nuceno ze Sýrie uprchnout více než milion lidí

Rozhovor mezi Putinem a Obamou na G8

Zdroj: vlastnihlavou.cz

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.