V Sýrii to vře: Rusko dodá zbraně, vyšle protileteckou obranu; Izrael Rusko varuje; Obama požaduje bezletovou zónu

Syrská válkaZástupná válka v Sýrii právě začala vřít následně po přílivu zpráv, kdy nejdříve Rusko trvalo na tom, „že protiletecké rakety do Sýrie pošle i přes mezinárodní kritiku, kvůli strachu z vylití narůstajícího konfliktu i ven“ a v logické odvetě ke včerejšímu rozhodnutí Evropy zrušit zbrojní embargo na Al Kaiídou podporované katarské žoldnéře operující v Sýrii rovněž známé jako „rebelové“.

To vedlo izraelského ministra obrany Moshe Yaalona, aby okamžitě signalizoval, že „jeho vojska jsou připravena zaútočit na dodávky pokročilých ruských zbraní do Sýrie.“ [...]

Mezi tím tady v US „Bílý dům požádal Pentagon, aby zpracoval plány na bezletovou zónu v Sýrii, kterou by vynutily US a další země, jako Francie a Velká Británie, řekli dva činitelé administrativy The Daily Beast.“

A jen aby bylo naprosto jasno, že Rusko neblafuje, přes noc oznámili, že čtyři jejich regimenty protivzdušných obranných systémů S-300 byly vyslány na střelnici do Ashuluku v jižním Rusku jako součást další rychlé kontroly bojové připravenosti ruských ozbrojených sil. „Tyto mise se budou plnit za podmínek intenzivního elektronického boje, aby se otestovaly schopnosti jednotek protivzdušné obrany až k nejzazším hranicím.“

A k úvahám typu: zase další hrozba globální války kvůli potrubí zemního plynu z Kataru do Evropy a ohrožení monopolu Gazpromu.

Od AFP:

Rusko v úterý prohlásilo, že do Sýrie i přes mezinárodní kritiku dodá protiletecké rakety, jelikož má obavy z vylití rozrůstajícího se konfliktu ven poté, kdy byli při pohraničním útoku zabiti tři libanonští vojáci.

Izrael Rusko varoval, že bude „vědět, co dělat“, pokud ta dodávka bude pokračovat, a vrcholný velitel syrských rebelů dal Hizballáhu, mocnému hnutí libanonských šiítů 24-hodinové ultimátum, aby přestal bojovat po boku režimních sil.

Tento vývoj zvýšil napětí poté, kdy se Evropská unie rozhodla zrušit embargo zbraní na syrské rebely, což byl krok, na který opozice reagovala opatrně.

Syrský režim se přidal ke svému spojenci Rusku s odsouzením rozhodnutí EU jako „překážky“ mírovému úsilí, přičemž obvinil tento blok z podpory a podněcování „terorismu“.

Moskva řekla, že bude pokračovat se svými plány na dodávky střel S-300 Sýrii i přes mezinárodní obavy s odůvodněním, že tyto zbraně jsou součástí už existujících kontraktů.

„Považujeme tyto dodávky za stabilizující faktor,“ řekl náměstek ministra zahraničí Sergej Rybalkov s dodatkem, že by mohly fungovat jako odstrašení proti zahraniční intervenci.

Izrael okamžitě odpověděl přes Guardian:

Izrael rychle vydal jen lehce zaobalené varování, že bude ruské střely S-300 bombardovat, pokud je vyšlou do Sýrie, jelikož by takový krok přivedl pokročilé řízené střely k dosahu na civilní a vojenské letouny nad Izraelem. Izrael už letos provedl tři nálety na Sýrii zaměřené na zabránění tomu, aby se střely nedostaly do blízkosti jejich hranic s libanonskou šiítskou skupinou Hizballáh.

Tyto dodávky ještě neproběhly a doufám, že neproběhnou, řekl Moshe Ya’alon, izraelský ministr obrany. Pokud do Sýrie dorazí, Bůh nám odpusť, ale budeme vědět, co dělat

Ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov argumentoval, že dodávky systému S-300 byly už před tím s Damaškem dohodnuty a budou stabilizujícím faktorem, který by mohl odradit „některé horké hlavy“ od vstupu do konfliktu. To se jeví jako narážka na UK a Francii, které v pondělí v noci tlačily na zrušení embarga EU a jsou jedinými evropskými zeměmi, které uvažují o vyzbrojování rebelů ze Svobodné syrské armády (FSA).

Po dlouhých úvahách a s neschopností najít ty tolik potřebné „zbraně hromadného ničení“, aby ospravedlnily intervenci, US nicméně začaly eskalovat a Obama teď následovně řekl, že požádal Pentagon o plány naBezletovou zónu nad Sýrií. Z the Daily Beast:

Bílý dům spolu s plány na bezletovou zónu uvažuje i o vyzbrojení částí syrské opozice a o formálním uznání Syrské opoziční rady.

Bílý dům požádal Pentagon o zpracování plánů na bezletovou zónu uvnitř Sýrie, kterou by vynutily US a další země jako Francie a Velká Británie, řekli dva činitelé administrativy The Daily Beast.

Tento požadavek byl vznesen krátce před cestou ministra zahraničí Johna Kerryho minulý týden na Střední východ, aby obhlédl situaci a finalizoval plány na konferenci mezi syrským režimem a vůdci rebelů v Ženevě z počátku června. Opozice však ještě bude muset svou účast potvrdit, a ta požaduje ukončení vlády syrského presidenta Bashara al Assada jako předběžnou podmínku pro vyjednávání, což je podmínka, kterou Assad nejspíš nepřijme.

V dubnu řekl Sněmovní subkomisi pro přidělování na obranu předseda náčelníků spojených štábů generál Martin Dempsey, že ozbrojené síly plánují celou řadu opatření připadajících v Sýrii v úvahu, ale že on nezbytně použití těchto možností nepodporuje.

„Máme připraveny možnosti, kdyby byly povolány ozbrojené síly a za předpokladu, že by bylo možno je efektivně použít k zajištění našich zájmů, aniž bychom situaci zhoršili,“ řekl. „Musíme být rovněž připraveni na možnost nejisté a nebezpečné budoucnosti. To je budoucnost, kterou jsme ještě neidentifikovali.“

A nakonec se celý kruh uzavřel, Rusko přes noc oznámilo, že čtyři jeho regimenty systémů protivzdušné obrany S-300 byly vyslány na střelnici Ashuluk v jižním Rusku jako součást další náhlé prověrky bojové připravenosti ruských ozbrojených sil, jak řekl ministr obrany. Z RIA:

Ty regimenty byly v úterý vojenskými dopravními letouny přepraveny do určené zóny nasazení, kde provedou četné mise simulované obrany ruského vzdušného prostoru před masivními útoky „nepřátelských“ raket a letounů.

Tyto mise proběhnou za podmínek intenzivního elektronického válčení, aby se otestovaly schopnosti jednotek protivzdušné obrany až k nejzazší hranici

…uvedlo ministerstvo.

Do třídenního cvičení je celkem zapojeno 8 700 příslušníků personálu, 185 bojových letadel a 240 obrněných vozidel a dohlíží na něj generálplukovník Vladimir Zarudnickyj, šéf hlavního operačního ředitelství ruského generálního štábu.

Tohle všechno výše uvedené je jistě velice přínosné pro výhled globálního HDP.

Nakonec je zde ten ruských systém S-300, který vyvolává u plánovačů katarského plynovodu – pardon plánovačů demokracie – takové zděšení:

Rusko dodá Sýrii protiletecké komplety S-300 Triumph

Systém protivzdušné obrany S-300 Triumph

Zdroj: reformy.cz

Války a konflikty, Ze světa, , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.