Rusko je připraveno dodávat do Sýrie protiletadlové raketové komplexy S-300 Triumph

Protiletadlový raketový komplex S-300 TriumphRozhodnutí o odmítnutí embarga, ke kterému země EU donutily Londýn a Paříž, v podstatě způsobilo rozkol v Unii. Jedním z přesvědčených odpůrců dodávek zbraní do Sýrie je Rakousko. Ministr zahraničních věcí této země dal na srozuměnou, že v případě zahájení dodávek zbraní syrské opozici Rakousko vystoupí z mírového kontingentu OSN na Golanských výšinách.

„Podpora jedné strany v konfliktu okamžitě dělá z našich vojáků terč pro druhou stranu“, řekl šéf rakouské diplomacie Michael Spindelleger [...]

Reakce Moskvy byla, jak se dalo předvídat, negativní a tvrdá. Náměstek ministra zahraničních věcí Sergej Rjabkov oznámil, že Rusko je připraveno splnit smlouvy na dodávky obranných protiletadlových raketových komplexů S-300 do Sýrie. Označil tyto dodávky za stabilizující faktor, který zadržuje (citujeme): „některé horké hlavy, které by chtěly posoudit scénář, kdy konflikt může získat mezinárodní ráz s účastí vnějších sil“.

Jinde →

Sýrie dostala první zásilku ruských komplexů S-300

Izrael prověřuje informaci o dodávkách ruských komplexů S-300 do Sýrie

Rjabkov tak dal přímo na srozuměnou, že dodávkami komplexů S-300 hodlá Moskva zabránit opakování libyjského scénáře z roku 2011. Tehdy prohlásily USA a NATO nebe nad touto zemí za bezletové pásmo, začaly bombardovat Libyi a poskytly tím podporu oddílům ozbrojenců stojícím v opozici vůči Muammaru Kaddáfímu.

To, že EU zamítlo embargo na dodávky zbraní pro syrskou opozici, podkopává úsilí, jehož cílem je zastavit ozbrojený konflikt v Sýrii, prohlásil Sergej Rjabkov na tiskové konferenci v Moskvě.

Je to zarmucující fakt, který obnažuje dvojí normy v politice našich evropských partnerů. Není možné deklarovat na jedné straně snahu o zastavení krveprolití a na druhé straně dodávat do Sýrie zbraně. Evropská unie v podstatě přilévá olej do ohně konfliktu a zmenšuje šance na rezultativní uspořádání konference o politickém urovnání v Sýrii, na jejímž úspěchu by přece měla mít zájem

O tom, že se už podobné scénáře zásahu posuzují, svědčí to, že 27. května zavítal do této země americký republikánský senátor John McCain. Do Sýrie přijel z Turecka a setkal se s velitelem Syrské svobodné armády, generálem Salimem Idrisem. McCain je jedním ze zuřivých stoupenců vyhlášení bezletového pásma nad Sýrií a dodávek těžkých zbraní syrském rebelům.

Do Moskvy mezitím stále přijíždějí ruští občané žijící v Sýrii, kteří se obávají rozšíření konfliktu. 29. května ráno přistálo na letišti Domodědovo další letadlo ministerstva pro mimořádné situace se 130 občany Ruska a SNS, kteří se rozhodli opustit Sýrii. V letošním roce už Rusko přijalo asi deset letadel, kterými se do vlasti vrátilo téměř 400 občanů Ruska žijících v Sýrii.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.