Rakety NATO ohrožují Sýrii

NATO Rakety Patriot na cestě do Turecka na hranice ze Sýrií. Turkey and Syria conflict.Sýrie – Turecko – Začala aktivní fáze operace NATO pro přesun protivzdušných komplexů Patriot do Turecka. Doprava je realizována prostřednictvím nákladních lodí z Německa a Nizozemí, následně budou tyto komplexy rozmístěny podél hranice se Sýrií.

Do Turecka dorazí koncem ledna a během následujícího měsíce mají být rozmístěny. Podle verze Severoatlantické aliance, mají tyto rakety ubránit Turecko před útoky syrského letectva a řízených střel [...]

Zatím se plánuje rozmístění šesti komplexů. Po dvou z Německa, Nizozemí a USA. Přičemž, podle zprávy evropského velení americké armády, jsou jejich Patrioty již montovány na jihu Turecka.

Očekává se rovněž účast jednotek z Česka, Slovenska a Polska. Jejich hlavním úkolem má být zajištění spojů a koordinace mezi bateriemi protivzdušných komplexů.

Turecko se obrátilo na spojence z NATO o pomoc loni v listopadu, po té, co náhodné náboje ze syrského území zabily pět lidí. Komplexy Patriot dokážou zasáhnout cíle na vzdálenosti 70 km a ve výšce do 20 km. Experti tvrdí, že použití těchto zařízení na sestřelení dělostřeleckých nebo minometných nábojů je totéž co střílení z pušek na vrabce. Proto se domnívají, že nejde ani tak o obranu Turecka jako o přípravy na možnou válečnou operaci v Sýrii. Toto mínění má rovněž vojenský expert Viktor Baraněc:

Je to práce sledující dosažení jednoho cíle: zardoušení režimu Bašára Asada. Nepodaří li se mu domluvit s opozicí, můžeme považovat plán vojenského vpádu NATO za již hotový. I když Barack Obama a generálové NATO to všelijak popírají, jde o velmi pravděpodobnou věc. A rozmísťované Patrioty nedovolí Asadovým letadlům a raketám čelit silám, jež mohou vpadnout do Sýrie.

Jinde → Asad ztratil největší vrtulníkovou základnu na severu Sýrie

Protivzdušné komplexy NATO jsou rozmísťovány v Turecku minimálně na dobu dvou let. Přičemž tento termín byl stanoven bez ohledu na vývoj situace v Sýrii. Upozornil na to politolog Stanislav Tarasov:

Sýrie nehodlá útočit na žádnou zemi, tím spíš na Turecko. Do tohoto regionu budou nejspíš přemístěny jednotky NATO. A nejde vůbec o Sýrii. Připravuje se zřejmě nové rozdělení moci na Blízkém Východě. Obsazují se důležité pozice. Je to prostřední tah před zahájením velké hry.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.