K čemu jsou dobré výzvědné údaje amerických bezpilotních letounů?

Americký bezpilotní dálkově řízený letounPentagon stále aktivněji používá technickou rozvědku v určitých regionech naší planety, patří sem i bezpilotní létající přístroje čili drony. Důležitým objektem rozvědky je íránská jaderná elektrárna Busher.
Podle zpráv amerických médií se zájem zvláštních služeb USA o elektrárnu v poslední době značně zvýšil.

Američané nelitují prostředků, aby pronikli do jejích tajů. Avšak soudě podle všeho neumožňuje chybějící spolehlivá agentura v Íránu americké straně, aby se k nim dostala skutečně blízko, domnívá se analytik Ivan Konovalov [...]

„Bezpilotní letouny se v poslední době staly jedním z hlavních nástrojů výzvědných služeb a máme-li hovořit o Busheru, pak Američané prostě jiné možnosti nemají. Prostřednictvím svých agentů v této zemi sbírají poměrně skrovné údaje. Proto se spoléhají na kosmickou rozvědku a bezpilotní letouny“.

Avšak informace získané prostřednictvím bezpilotních letounů jsou spíš vhodné pro plánování vojenské operace, zdůrazňuje vojenský expert Ilja Kramnik:

„Optické pozorování jim poskytne informace o rozvrhu spojení elektrárny s vnějším světem, mohou uvidět, kdo tam přijíždí a co se odtud vyváží. Avšak vyvodit z toho závěry o tom, jaké práce se v jaderné elektrárně konají, je nereálné. Možná, že chtějí prostřednictvím bezpilotních letounů zjistit režim ochrany a obrany elektrárny, aby mohli připravit útok na ni, nasnadě je ale otázka, nakolik bude tento útok oprávněný“.

Vojenský novinář Andrej Frolov má zase za to, že možnosti výzvědných bezpilotních letounů mohou být poněkud větší:

„Těžké varianty bezpilotních letounů mohou být docela klidně vybaveny snímači, které jsou s to zaznamenat činnost radioelektronických systémů. Nemyslím si ale, že se to používá ve velkém měřítku, protože systémy zachycování elektronických signálů jsou poměrně těžkopádné“.

Kromě toho se mohou stát americké bezpilotní přístroje v dozrávajícím konfliktu na Středním východě nástrojem politické provokace, předpokládá Ilja Kramnik:

„Írán se už zmocňoval bezpilotních letounů, mimo jiné i amerických. A nic mu nebrání v tom, aby si tyto zkušenosti znovu zopakoval, jestliže budou lety Američanů Írán dráždit, nebo mu budou nějak vážně vadit. Prostředky k detonování bezpilotních letounů Írán má. Podobné útoky se ale mohou jednou stát důvodem k tomu, aby vyhlásili Íránu válku“.

V podstatě se experti shodují na tom, že bezpilotní letouny nejsou vyčerpávajícím prostředkem rozvědky, zaujímají pouze přechodnou pozici v systému radioelektronické špionáže. Avšak používání bezpilotních výzvědných prostředků americkými vojsky je podmíněno jejich relativní lácí ve srovnání s letadly a špionážními družicemi.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.