Teroristický čin v Turecku připravili Turci

Exploze v tureckém městě ReyhanliVšech devět osob zadržených na základě podezření z toho, že se podílely na sobotních explozích v tureckém městě Reyhanli, jsou občané Turecké republiky. Prohlásil to místopředseda turecké vlády Beshir Atalay na tiskové konferenci v provincii Hatay. Původně turecké úřady obviňovaly z teroristických činů syrskou rozvědku.
Podle nejnovějších údajů zahynulo v důsledku výbuchů dvou automobilů celkem 46 lidí, 140 bylo zraněno. Stav více než dvaceti z nich je těžký. Syrský ministr informací Omran az-Zoubi zamítl pokusy tureckého ministra vnitra Muammera Gülera učinit odpovědným za teroristické činy Damašek [...]

„Turecké úřady ještě ani neshromáždily svědecké výpovědi a už obvinily Sýrii. Zdá se, že se tomu budu snažit přizpůsobit i výsledky vyšetřování“, řekl syrský ministr.

K výbuchu došlo čtyři dny před příjezdem tureckého premiéra Tayyipa Erdogana do USA a jeho schůzkou s prezidentem Barackem Obamou. Podle slov ministra az-Zoubiho to poskytuje důvod k tomu, abychom podezírali Erdogana z toho, že se snaží zmařit mezinárodní konferenci o Sýrii. K jejímu uspořádání vyzval 7. května ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov spolu s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym.

Turecká politika na syrském směru zjevně krachuje, soudí ředitel Centra Blízkého východu a Kavkazu Mezinárodního ústavu novodobých států Stanislav Tarasov:

Turecko má dvě možnosti – buď podpoří ženevské komuniké, které také podepsalo, a začne připravovat novou cestovní mapu, nebo se distancuje. Pak se ale Turecko dostane mimo rámec mírového procesu. Máme-li hodnotit teroristický čin z tohoto hlediska, pak se skutečně jedná o projev jakýchsi regionálních sil zaměřený na zmaření další mezinárodní konference o Sýrii.

Teroristické činy v Turecku mohly mít na svědomí různé extremistické skupiny, soudí analytik z Ústavu strategického hodnocení a analýzy Sergej Děmiděnko:

Mohou to být i kurdští separatisté i islámští fundamentalisté, ale i levicoví radikálové. Je naprosto jasné, že za současné situace by bylo pro Damašek to poslední páchat nějaké teroristické činy na území Turecka.

Americkému Kongresu byl zatím předložen návrh zákona, který dostal název Akt o stabilizaci v Sýrii 2013. Schvaluje dodávky zbraní pro syrskou ozbrojenou opozici. Toto řekl televizní stanici ABC senátor John McCain:

Můžeme zřídit nad Sýrií bezletové pásmo. Můžeme dát opozici zbraně a poskytnout jí veškerou nezbytnou pomoc, aby bylo skoncováno s tímto nesmyslným masakrem.

Podle slov zástupce NATO v Bruselu nemá zatím aliance žádné informace o tom, že by Turecko žádalo o mimořádné svolání Severoatlantické rady. Další plánované zasedání tohoto pracovního orgánu se má konat v Bruselu 15. května.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.