Club-K: Raketový komplex kamuflovaný do civilního kontejneru mění vedení válek + Video

Raketový komplex Club-KVe zkratce se jedná o nový systém křídlatých střel s plochou dráhou letu, které je možné převážet bez problému v klasických kontejnerech, jež jsou zároveň součástí celého systému. Díky kontejnerovému „balení“ od konstrukční kanceláře Novator (korporace Concern Morinformsystema-AGAT) je odhalení přesunu jakéhokoliv množství těchto raket značně komplikované.

Je opravdu děsivé pomyslet, že jakýkoliv dvanácti metrový kontejner je možno považovat za nosiče balistických střel. Ve vedení válek se tím ještě více setřel rozdíl mezi civilním a vojenským. O to víc je systém nebezpečný [...]

Systém Club-K (Container Missile System – CMS) disponuje jedním až čtyřmi odpalovacími trubicemi v normalizovaném 20″ či 40″ námořním kontejneru (délka střely včetně boosteru je pouze 8,916 m), jež se zvedají do svislé polohy jako jeden celek. Ten může být přepravován na palubě jakékoliv civilní nákladní lodě, trucku či na železničním vagónu. Až do okamžiku odpálení, kdy je kontejner otevřen, zůstává přítomnost systému Club-K zcela utajena.

První informace o střele 3M-54E byly zjištěny v Singapuru už v květnu 1999. Prvním zahraničním zákazníkem raketového systému Club se stala Indie. Systém byl instalován na fregatě projektu 11356 (typ Talwar) a dieselových ponorkách indického námořnictva Projekt 877 EKM, postavený ruskými firmami.

Technické parametry raket:

Protilodní střely 3M-54KE (3M-54TE) a 3M-54KE1 (3M-54TE1) (resp. 3M-14TE a 3M-14TE1 – proti pozemním cílům) mají deklarovaný dolet hlavice o váze 400 kg 220 km, resp. 300 km rychlostí Mach 0,8 – 2,9 ve výšce jen 5 až 150 m nad hladinou či terénem. Střely mohou být odpalovány i z torpédometů ponorek, protože mají „normalizovanou“ ráži 533 mm.

Protiponorkové balistické rakety -torpéda 91RE1 a 91RTE2 mají rychlost 2,5 resp. 2 a dolet 50,resp. 40 km. Všechny střely jsou stealth.

Střely Kalibr jsou součástí ponorkového systému Club-S Projektu 885 „Jaseň“ a mohou být použity na lodích různých tříd (křižník, torpédoborec, obojživelná útočná loď, dopravní loď, malá raketová loď, ale i rychlá jachta či civilní nákladní loď).
Letecká varianta užívá modifikované protilodní křídlaté střely 3M-54AE.

Pokusy instalovat rakety na civilni objekty, jako lodě apod. tady byl už za studené války. Američané plánovali projekt Chameleon a Rusové Skorpion. Naštěstí se tenkrát plány nerealizovaly v žádném větším rozsahu. V té době mohly být důsledky opravdu nedozírné.

Uplynulo pár desítek let a můžeme si koupit mnohem vypečenější systém, perfektně kamuflovaný v kontejneru, který značně komplikuje sledování přesunu těchto zbraní po obrovském územi. Použití takového systému znamená nejen nastolení jiné éry vedení válek, ale další vážný krok k totální destrukci lidského druhu. Jsme na prahu doby, proti které éra studené války byla jen dětskou hrou.

Výrobce systému: Club-K

CLUB-K: Smrt z kontejneru

V Rusku byl dokončen vývoj mobilního modulárního raketového komplexu CLUB-K, který ve světě nemá obdoby. Specialisté tvrdí, že tento výrobek otevírá novou stránku ve výrobě obranných zbraní nové generace.
Raketový komplex Club je exportní verzí ruského raketového kompletu Kalibr, který už je na trhu znám nejeden rok. Těmito raketami jsou vybaveny mnohé lodě a ponorky ruské výroby, které byly dodány na export po roce 2000. Kromě toho, mnozí zákazníci tento systém nechávají na své lodě a ponorky instalovat při modernizaci.

Ruský kontejnerový raketový komplex Club-K

Ruský kontejnerový raketový komplex Club-K

Club-K, nebo Club-C, kontejnerová modifikace této zbraně, představuje zcela nový stupeň evoluce kompletu. Odpalovací zařízení, řídící systém a navigační a komunikační aparatura jsou nainstalovány do standardního námořního kontejneru o rozměru 40 (pro rakety 3M-54 a 3M-14 kompletu Kalibr) nebo 20 (pro rakety 3M-24 kompletu Uran) stop.

Podobné umístění raket zajišťuje maximální skrytost kompletu a možnost jeho umístění na jakýchkoliv vhodných místech, včetně pobřežních nákladních terminálů, nebo paluby kontejnerových lodí. Hovořit o tom, že je tato zbraň udělat válečnou loď z jakékoliv dopravní lodi, samozřejmě, nelze, avšak podobná „překvapení“ mohou být velmi nepříjemná i pro mnohé námořní velmoci.

To, že ani jedna země Třetího světa není schopna čelit supervelmoci a bez vnější podpory prohraje, je axiom. Existují však určité prostředky jak udělat potenciální konflikt příliš drahým k tomu, aby si ho supervelmoc risknula začínat. V extrémním vyjádření se této ideologie drží Severní Korea, která k tomu, aby možnou válku pro možného protivníka udělala co nejdražší, vyvinula jadernou bombu. Avšak v mezinárodních vztazích a konfliktech je mnohem více nuancí a v mnoha případech může být dostačující k tomu, aby oponent souhlasil s určitým kompromisem, hrozba použití útočných raketových zbraní.

Komplexy jako Club-K vyjadřují tuto ideologii v čisté podobě. V moderních válkách, kdy vojenský konflikt velmi často neznamená ukončení obchodní lodní dopravy, může podobná zbraň s i elementárním zaměřovacím systémem znamenat smrtelnou hrozbu i pro lodě vybavené systémem AEGIS a jim podobné. Vyloučit tuto hrozbu, a to ještě ne zcela, je možné jenom zákazem námořní plavby v rozsáhlých oblastech, což znamená obrovské ekonomické ztráty a značné zvýšení vedlejších výdajů. A pokud by k podobnému kroku přistoupil například Pentagon, tak na tuto věc může mít Kalifornie a Wall Street zcela opačný názor. A právě tento rozdíl v připravenosti může být rozhodujícím v otázkách války a míru.

Zdroje: inuru.com | czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Věda a technika, Ze světa, , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.