Amerika přezbrojuje Evropu

Studená válka neskončila - USA - RuskoNárodní správa pro jadernou bezpečnost při ministerstvu energetiky USA plánuje nahradit nynější arzenál jaderných zbraní na turecké letecké základně Incirlik modernizovanými pumami. Nová puma má pozměněnou zadní část, což umožňuje její aktivní zaměřování. Nová varianta má nahradit zastaralou verzi B61.

V jaderných arzenálech USA na základnách v Německu, Itálii, Belgii, Nizozemsku a Turecku se nachází podle veřejné informace asi 300 jaderných pum B61 [...]

Modernizace těchto taktických jaderných zbraní znamená, že jde o zvyšování jaderného potenciálu USA, podotýká expert Vladimir Jevsejev:

Zvýšení přesnosti navádění umožní zvýšit efektivitu bojových náloží, které mají Američané v Evropě a v Turecku, asi 2,5krát. Dodáme-li k tomu možnosti, které mají USA v oblasti vysoce přesných zbraní v podobě křižujících raket vzdušné a námořní dislokace, můžeme učinit závěr, že USA zvyšují silový nátlak na Ruskou federaci, protože jiné nepřátele prostě nemají.

V případě eventuálního přemístění letadel-nosičů jaderných zbraní a přesunu leteckých pum na letiště v Polsku, na Slovensku a v baltských zemích, se ocitne v jejich dosahu území Běloruska a téměř celá evropská část Ruska. V Polsku už bylo podle norem NATO zařízeno 7 letišť schopných přijímat všechny typy letounů. Podobných způsobem byla modernizována také litevská a lotyšská letiště. USA věnují zvláštní pozornost plánování použití taktických jaderných zbraní na Evropském válčišti. Varianta přesunu leteckých pum blíž k ruským hranicím však prakticky není reálná. Za prvé, je nutno svolení států k rozmístění jaderných zbraní. Jsou nutné peníze na vytvoření patřičné infrastruktury, podotýká expert:

Jaderná infrastruktura se nedá vytvořit rychle, bude o tom známo, a utajit tuto informaci není možno. Jedna věc je využívat letiště, kam mohou hypoteticky přiletět letadla schopná nést americké taktické jaderné zbraně. Něco jiného je rozmístit tyto zbraně na vlastním území. V tomto případě budou tyto objekty jednoznačně zařazeny na seznam eventuálních cílů v případě konfliktu mezi ozbrojenými silami Ruska a NATO.

Zdaleka ne všechny evropské státy vystupují pro rozmístění taktických jaderných zbraní na svém území. Jsou však i takové země, které soudí, že americké zbraně jsou velmi potřebné, protože umožní zadržování Ruska. To je chybný přístup. Takto se může stát Evropa rukojmí USA, a Amerika ze své strany – rukojmí ambicí jednotlivých evropských politiků. Důsledkem toho bude snížení strategické stability v Evropě. Toto je nebezpečná cesta!

Zdroj: czech.ruvr.ru

Ze světa, , , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.