Otevřete oči: Na Majdanu v Kyjevě nedemonstrují jen obyčejní občané

Nepokoje na UkrajiněNa popud neustálých otázek typu „Co se na tom Majdanu vlastně dějě?“ nebo „Kdo je špatný a kdo je hodný?“ jsem se rozhodla, že se pokusím odpovědět. Dnes je to víc než vhod, když Kyjev hlásí desítky mrtvých a stovky raněných. Dopředu říkám, že to zdaleka není tak jasné, jak se na základě zpráv ze západních médií může zdát.

Kdo bojuje na Majdanu? Mírumilovní občané, kteří chtějí svobodu, stát bez korupce a přijetí do EU? Tak to bohužel není. Na Majdanu takoví lidé už dávnou nejsou [...]

Který člověk by dobrovolně bydlel tři měsíce (čtvrt roku!) na náměstí kvůli nějakým „demokratickým“ hodnotám? Jedině člověk, který nemá nic na práci. Který nemá zaměstnání a doma hladové krky, které musí krmit. Ano, ze začátku tam jezdili lidé v nějakém přesvědčení, zpravidla na pár dní. Ale většina potom začala jezdit na takzvanou „placenou dovolenou“, v tomto smyslu zaplacenou svým zaměstanavatelem na podporu prostestů. Ale jsou to lidé převážně ze západní části země, kde je neskutečně vysoká míra nezaměstnanosti a absence jakéhokoliv průmyslu či jiného typu hospodářství.

Mluvila jsem s člověkem, kterému za týden na Majdanu nabídli 700 hřiven. Vzhledem k tomu, že průměrná měsíční mzda na západě je 1500 hřiven (nebo žádná), šli „zapadenci“ do toho.

Před Novým rokem jsem v Kyjevě byla a prošla celý Majdan. Viděla jsem obrovské stany zelené vojenské barvy, ropné sudy, ve kterých se pálilo dřevo, barikády a smetiště. A spoustu lidí, kteří seděli před stany, hráli šachy, povídali si nebo hráli ping pong na impovizovaém stole. Až na ten nedýchatelný dehtový vzduch to byla dokonce legrace, hotová atrakce. Zašla jsem do obchodního centra Globus, který se nachází v podzemí pod náměstím Nezávislosti. Tam byste vůbec nepoznali, že se něco děje. Všechny obchody pracují, hostesky rozdávájí reklamní letáčky a chodbami se line vůně kávy. V jedné z kaváren jsem si sedla a zeptala se servírky, co si o tom všem myslí. Řekla mi: „Já vůbec netuším, co se tam děje. Pokud možno tam nechodím a nechci, aby se mě to týkalo.“ V tu chvíli jsem se trochu zarazila nad jejím nevlastenectvím. Vždyť tam ti lidé bojují za lepší budoucnost!?

Teď už chápu, proč mi to tehdy řekla. Na Majdanu nebojují demokraticky smýšlející občané, ale obrovská skupina „nacistů“ ze západu. (Pozn. Český rozhled:  Slovo „Nacisté“ je příliš! silné, zde bych spíše zvolil slovní spojení „Radikální extrémisté ze západu“).

» Nacistické kořeny „Bruselské EU“

» Slované a germanizace Evropy

» Fašistické a neonacistické skupiny v Evropě nebezpečně posilují svůj vliv

Mají zbraně. Mají samopaly, vlastní jednotky, dokonce snajperské. Zcela logicky jsou někým sponzorováni. Nechci vyvolat bouřlivou diskuzi nad tím, kdo to je, ale vím jistě, že Rusko to není, nemají to zapotřebí. Naopak chtějí na Ukrajině klid, aby mohli pokračovat ve své ekonomické činnosti (přece jenom do Ukrajiny napumpovali nemálo peněz, válku teď opravdu nechtějí). Zbývá kdo? EU? USA? EU už na začátku „vyhrožovalo“, že pokud Ukrajina nepodepíše asociační dohodu, může čekat velké demonstrace. A hele, stalo se.

Řekněme si to na rovinu, Janukovič je špatný prezident. Hodně špatný. Měl by odstoupit a vyhlásit nové volby. Neudělal to (nejspíš ani neudělá, pokud se z této situaci dočista nezblázní a nevzdá se), protože kdyby to udělal, šel by za svoji kriminální činnost do vězení (podobně jako Tymošenko). Každopádně stejně zklamal svou nerozhodností, svou neschopností jednat v kritické situaci. Masy se mu bouří, pálí všechno, co jim přijde pod ruku, a on na ně pošle Berkut s gumovými pálkami a železnými štíty, které nesmí ani použít?

Ukrajina, demonstranti lynčují policistu z Berkut

Když slzný plyn nepomáhá a Berkut nedokáže zastrašit, jak můžeme mluvit o mírných občanech? Jak jsem již řekla, nejsou to mírní občané, otevřete oči. Na Ukrajině povstávají nacisté, kteří nepřemýšlejí o důsledcích svého chování. Pálí, aniž by vědeli, z čeho to pak zase postaví. Střílí na všechny, na civilisty i policisty (ve všem potom obvidní policisty, protože jim to na Západě všichni věří). V Užgorodě vytáhli starostu na ulici, začali ho polévat studenou vodou a následně ho připoutali k zábradlí a začali mučit. Prý pokud neodstoupí, tak půjdou za jeho rodinou a udělají totéž. To vám přijde normální?

Je hloupé v této situaci bránit Jakukoviče (to ostatně nikdo nědělá), ale i opozici. Protože kdo je v čele opozice? Kličko? Vždyť toho nikdo neposlouchá a získáním místa ve vládě se nic nezlepší. Opozice jsou ti násilnící venku. Jak je někdo může bránit? Je to zaslepenost, naivní automatické hledání dobré strany a špatné strany. V této situaci není dobrá strana. Je to patová situace. Díky alespoň za to, že Berkutu dnes povolili útok v sebeobraně. Popravdě, těch je mi líto nejvíc. Musí poslouchat rozkazy neschopné vlády a nechat se tlouct od anarchistů. Anarchie – to teď může nastat. To je snad ještě horší než to, co bylo doteď. Ukrajnci prchají z měst a nechtějí s tím mít nic společného. Kdyby si mysleli, že probíhající boje jsou správné, zapojí se přece také, ne?

Tohle už nepůjde vyřešit demokratickou cestou, násilí musí být potlačeno násilím. Měly by se povolat vojska. A to co nejdřív. (Pozn. Český rozhled: Zde bych s autorkou článku malinko polemizoval, násilí ještě nikdy nic nevyřešilo, problém pouze a jen „zakonzervovalo“ na nějakou dobu, než se opět vznítilo!)

Autor: Ekaterina Tkachenko …je Ruska ukrajinského původu

Zdroj: Blog autorky byl na vlastní žádost odstraněn

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.