Co můžeme očekávat od „ukrajinského jara“?

Nepokoje na Ukrajině 2013To, co se nyní děje v Kyjevě, nelze označit za protesty proevropského obyvatelstva. Je to státní převrat s příznaky vnější intervence.

Když se členové ultranacionalistických organizací snaží dobýt útokem úřad prezidenta a „opozice“ vytváří v obsazené budově kyjevského městského úřadu paralelní orgány místní moci, pak je naprosto nesmyslné hovořit o nějakém politickém boji [...]

Teď už je jasné, že současné ukrajinské úřady se budou snažit sesadit nebo je zbavit možnosti ovlivňovat události na Ukrajině. V této situaci si už prezident Janukovyč a značná část Strany regionů uvědomili, že cesta zpátky víc neexistuje. Když Janukovyč ztratí moc, čeká ho vězení nebo osud Kaddáfího. Podobné jsou i perspektivy jeho nejbližšího okolí. Pro těchto tisíc funkcionářů loajálních vůči Janukovyči, bude ztráta funkce nebo byznysu těmi nejneškodnějšími následky příchodu k moci „nových oranžových“.

Nedávné mimořádné porady v Mežgorje (rezidence prezidenta) se spolu s prezidentem zúčastnili jen dobou prověření spolupracovníci. Což signalizuje, že Janukovyč přestal hledat rovnováhu mezi několika skupinami a vzdává se kompromisů. V této situaci by ukrajinskému prezidentovi přišla velice vhod finanční nezávislost na oligarchii, které lze dosáhnout v případě, že Moskva dovolí, aby byly finanční zisky z prodeje plynu na Ukrajině nasměrovány místo oligarchů na Janukovyče. Fámy o podobném vývoji událostí vytrvale cirkulují v kyjevském prostředí blízkém k politice.

Když se „eurointegrátorům“ přece jen podaří uchvátit moc v Kyjevě, pak budou mít obyvatelé jihu a východu země, který řídí místní zástupci Strany regionů, důvod k tomu, aby zahájili občanskou válku. Nebudou už mít co ztratit, protože nová vláda je zaručeně připraví o majetek a svobodu. Už teď je tato zem rozdělena podle příznaku etnické, lingvistické a politické příslušnosti. Jestliže se v Kyjevě dostane k moci nelegitimní a otevřeně rusofobská vláda, pak ji regionální vedoucí činitelé jihu a východu nemusí uznat a mohou učinit konkrétní opatření, jejichž cílem bude oddělení jejich regionů od Ukrajiny. Scénář rozpadu Ukrajiny v sobě zjevně skrývá obrovské riziko pro všechny geopolitické hráče v Evropě. Zvlášť v zimě, kdy může být ohrožen tranzit plynu z Ruska do Evropy přes ukrajinské území.

Události nejbližších dnů ukážou, jak dopadne „ukrajinské jaro“. Buď dojde k rozkolu země nebo se Janukovyč změní v tvrdého politika, který začne ve své zemi budovat takovou vertikálu moci, která bude navždy oproštěna od oligarchického vlivu.

„Sevastopol“ prosí Putina kvůli poskytnutí vojenské a další pomoci bratrskému národu
Britské listy uvádějí v článku na svých stránkách na který je odkazováno výše, že: Sevastopolský politik uvádí, že na webu Bílého domu je údajně umístěna petice žádající prezidenta USA Baracka Obamu o provedení vojenské intervence na Ukrajině.

Petice se nachází zde: https://petitions.whitehouse.gov/petition…

Zdroj: czech.ruvr.ru

Ze světa, , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.