Mezi USA a Venezuelou roste napětí

Rozpory mezi USA a Venezuelou po prezidentských volbách v roce 2013Venezuela je připravena na případné americké sankce související s výsledkem prezidentských voleb ze 14. dubna reagovat odvetnými „ropnými a obchodními“ opatřeními.

Venezuelský ministr zahraničí Elias Jaua tímto prohlášením komentoval poznámky náměstkyně ministra zahraničí USA Roberty Jacobsonové, která o víkendu v rozhovoru pro CNN konstatovala, že Caracas si s uznáním volebního vítězství Nicolase Madura příliš pospíšil. Připomněla těsný výsledek voleb s tím, že polovina Venezuely ho neuznává. Na otázku, zda by USA přistoupily k uvalení sankcí, pokud Venezuela odmítne hlasy přepočítat, Jacobsonová odmítla odpovědět [...]

Elias Jaua prohlásil, že jeho země činí Spojené státy zodpovědnými za násilnosti, které po volbách propukly a které si až dosud vyžádaly osm lidských životů. „Můžete si být jistí, že v případě jakýchkoli sankcí odpovíme ekonomickými, politickými a diplomatickými kroky na obranu svatého práva venezuelského lidu vyjádřit svou vůli,“ dodal v televizním vystoupení.

Nicolas Maduro byl v pátek uveden do úřadu prezidenta. Ceremonie se zúčastnila mimo jiné například brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, hlavy Argentiny nebo Kuby, ale žádný americký diplomat.

Už od vyhlášení výsledku voleb USA podporují požadavek poraženého kandidáta opozice Henrika Caprilese na přepočítání hlasů. Minulý týden byla celkovému nebo alespoň částečnému přepočítání hlasů nakloněna i ústřední volební komise, nicméně posléze, podle všeho po zásahu vedení státu, změnila názor. Její předsedkyně Tibisay Lucenová, která je považována za stoupenkyni vládnoucí chávezovské strany, prohlásila, že by nikdo neměl mít v souvislosti s přepočtem hlasů „falešná očekávání“, a že z pohledu volební komise jsou výsledky konečné.

Jinde →

Venezuela znárodnila ropné podniky

Venezuela pokračuje ve znárodňování. Znárodní americké ropné plošiny

Chávez opět znárodňuje. Tentokrát zlaté doly

Hugo Chávez se obává intervence USA ve Venezuele

Spojené státy výsledky voleb ve Venezuele zatím oficiálně neuznaly.

Zdroj: literarky.cz

Ze světa, , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.