Balkánský deník ruského novináře: Muslimský terorismus v Bosně a Hercegovině

Válka v Jugoslávii, Bosna a Herzegovina, terorismus, USA/CIAZa mnoho let práce na Balkánu jsem několikrát podnikl dlouhé a těžké služební cesty do Bosny a Hercegoviny. Setkal jsem se tam s většinou vedoucích činitelů muslimské Bosny, kteří byli na začátku a v polovině 90. let zodpovědní za to, co se dělo v tomto regionu.

Přál bych si, aby se čtenáři webu Hlasu Ruska dozvěděli o tom, co dlouhou dobu oficiální Sarajevo přecházelo mlčením [...]

Spojení s Teheránem kontroloval ministr obrany Bosny a Hercegoviny Hasan Cengíc, přítel prezidenta Aliji Izetbegoviče (zemřel v říjnu roku 2003). Izetbegovič pověřil Cengice, aby zajišťoval dodávky zbraní pro muslimskou armádu. Od začátku až do ukončení války (březen 1992 – prosinec 1995) byly zbraně pravidelně dodávány do Sarajeva z Íránu přes Ankaru. Hlavním zprostředkovatelem byl súdánský diplomat Elfatih Hassanein a firma TWRA (Third Word Relief Agency [1] [2] [3]). Veškeré operace se zbraněmi určenými pro Sarajevo se realizovaly se souhlasem Spojených států a zvláštních služeb Západu. Finance kontroloval Usáma bin Ládin, Hasan Cengic a firma TWRA.

Koncem let 1993-94 měla muslimská armáda 200 000 vojáků a důstojníků. Bosenská vojska měla do roku 1994 za podpory USA a muslimských zemí dva výzvědné letouny, 85 tanků, 3 200 těžkých děl. V roce 1993 dostalo Sarajevo 6 dopravních letadel ruské výroby Mi-8C a protivzdušnou raketu CA-16 Igla. Kromě toho vyráběli zbraně i samotní muslimové: V Zenici se vyráběla 105-milimetrová děla, ve městě Jablanica pak munice pro ruční kulomety a ve městě Vitez výbušné látky.

Po tom, co skončila v Bosně a Hercegovině občanská válka, věnoval Washington na vytvoření nové armády Federace Bosny a Hercegoviny, kterou tvoří muslimové a Chorvati, 500 milionů dolarů.

Po tom, co do Bosny přišlo NATO a Pentagon, slíbil Izetbegovič, že navždy přeruší vojenskou spolupráci s Teheránem. Teprve potom Bill Clinton nařídil, aby bylo na Izetbegovičovu armádu věnováno 500 milionů dolarů. Ve Washingtonu dostal tento program název Vyškoluj a vyzbrojuj. První zásilka zbraní byla dodána v srpnu roku 1996. Byly to tanky, obrněné vozy, vrtulníky, 46 tisíc samopalů Mi-16. Za americkou stranu byl za plnění programu zodpovědný zástupce CIA James Purdy.

Kromě toho dostalo Sarajevo nelegálně 40 155-milimetrových děl z Turecka a Malajsie. Všechny tyto zbraně se dostaly do města Zenica, kde byl také vytvořen hlavní tábor pro přípravu muslimských vojáků a nelegálně i teroristů. Frekventanty byli muslimové, instruktory Američané, mimo jiné i bývalí pracovníci CIA a vojenské rozvědky. Výuka probíhala zpočátku v nejmodernějších počítačových třídách a potom pod širým nebem. Vojenské techniky bylo dost: muslimové měli 181 tanků, 150 obrněných vozů, 674 děla. Do programu Vyškoluj a vyzbrojuj byla zapojena Saúdská Arábie, Kuvajt, Spojené Arabské Emiráty, Malajsie a Brunej.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.