V Polsku se s novou silou rozhořívá skandál kvůli břidlicovému plynu

Polsko, USA a břidlicový plynV Polsku sílí konfrontace mezi místními obyvateli a americkým koncernem těžícím břidlicový plyn. Už několik dní přehrazují přístupové cesty k místu, kde se konají vrtné práce, traktory. Podle slov polských rolníků jim popraskaly zdi domů a ve studních se objevila kalná voda.

Nejprve byli obyvatelé městečka Žuravlov na jihu Polska nadšeni: budou mít plyn a bude se jim tedy lépe žít. Americký koncern Chevron slíbil, že bude těžit biliony krychlových metrů břidlicového plynu, který se vyskytuje pod osetými plochami a loukami kolem městečka [...]

Tyto zásoby by mohly v plné míře zabezpečit plynem polskou ekonomiku na nejbližších dvě stě nebo dokonce i tři sta let. Naděje na brzké zbohatnutí a sny o nezávislosti na ruském plynu se zatím nesplnily. Podle odhadu Varšavského státního geologického ústavu jsou zásoby břidlicového plynu mnohem menší, než se původně předpokládalo. Potom začali polští ekologové hovořit o vážném riziku pro životní prostředí.

Jejich mínění sdílí i ruský expert Andrej Frolov:

Jakýkoli zásah do přírody je už sám o sobě nebezpečný. Když se to dělá uzavřeným způsobem, mohou tam vzniknout prázdná místa a hornina se tu může propadat. A povrchová těžba zase ničí všechno kolem. V každém případě se příroda poškozuje.

Konfrontace obyvatel Žuravlova s americkou společností Chevron začala minulou středu. Když chtěla stavební brigáda ohradit část pole, které si koncern pronajal, naložili místní obyvatelé přivezené materiály zpět do nákladního vozu a vjezd na pole přehradili traktory. Situaci vyhrocují i zprávy ze sousední vesnice, kde se konal průzkum ložisek břidlicového plynu. Polští rolníci oznamují, že v domech padalo nádobí z příborníků a ve zdech se objevily trhliny. Nejhorší je ale pro obyvatele Lublinského vojvodství, které je proslaveno svými zásobami čisté pitné vody, to, že nějaký čas po zahájení prací se ve studních objevila kalná voda.

Chevron se už snažil dostat k polskému břidlicovému plynu letos na jaře – ovšem neúspěšně. Tehdy přišel lidem na pomoc zákon o ochraně ptáků v době hnízdění od 1. března do 1. července. A americký koncern musel ustoupit. Tentokrát jim ale, podle slov samotných Američanů, nic nezabrání: mají v rukou všechny dokumenty jak pro konání průzkumných prací, tak i vrtných.

Demonstranti už požádali o pomoc právníky, kteří hledají možnost, jak začátek vrtných prací odložit. Podpořit polské rolníky přijeli i ekologové z České republiky a Litvy, svou podporu projevili i farmáři z USA, Irska, Rumunska a také vdova po Johnu Lenonovi Yoko Ono.

Pozn. Český rozhled: To je ta americká nezávislost na surovinových zdrojích, zapoměli dodat že na svých, jejich nezávislost na surovinových zdrojích zajistí země které nejsou schopné americkému tlaku odolat.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Ze světa, , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.