NATO má zájem o západní Ukrajinu

Rumunsko, Severoatlantická aliance a USANa internetovém portálu informační agentury Novyj region byl zveřejněn článek veterána sovětské rozvědky Olega Razumovského. Jeho obsahu si všimla média z Maďarska, Slovenska a v posledních dnech i z Polska.

Pan Razumovskij načrtl scénář, podle kterého mohou Spojené státy nečekaně zaútočit na Rusko, vytvořit samostatnou Zakarpatskou oblast Ukrajiny v čele s Viktorem Balohou, bývalým kancléřem exprezidenta Viktora Juščenka. Razumovskij předpovídá rozdělení Ukrajiny, předání Spojeným státům kontrolu nad potrubím, ve kterém ruský plyn proudí do Evropy [...]

O komentář k publikaci Nového regionu jsme poprosili analytika Ruského institutu strategických výzkumů Vladimira Kozinu:

Souhlasím s těmi autory, kteří si myslí, že Razumovského text odpovídá náladám ukrajinských nacionalistů, kteří sní o rozdělení Ukrajiny a připojení její západní části k západním státům. Zároveň si myslím, že tento článek je ozvěnou „politiky otevřených dveří“ Severoatlantické aliance, v rámci níž Ukrajinu a Gruzii nazývají novými kandidáty na vstup do NATO. Problém spočívá v tom, že Ukrajina zajímá Alianci jako prostor k umístění protiraketového systému USA a NATO.

USA se nevzdaly svým plánů na rozmisťování operativních základen protiraketové obrany na území Polska a na letecké základně v Rumunsku. Zřejmě se natovským stratégům zdá, že současný počet pozemních operativních základen systému protiraketové obrany je nedostačující, proto je známo přání některých, nejvíce výbojných natovských kruhů využít ukrajinské území k rozmístění dalších protiraketových předmostí.

Cílem vytvoření takových předmostí má být ochrana před íránskou raketovou hrozbou. Ale ve skutečnosti tyto základy mají být namířeny proti Ruské federaci. Západní část Ukrajiny zajímá natovské stratégy a ale také některé evropské země, aby byla zajištěna integrace Moldavska do západních vojenských aliancí, a následně i připojení Podněsterské Moldavské republiky k západním státům.

Články, podobající se Razumovského fantaziím, se objevují docela často. Lze je označit za provokativní, dokonce bych řekl za opovážlivé. Zejména, pokud se v nich objevují hrozby vůči suverénním státům. V tomto kontextu bych chtěl říci, že pokud si dobře pamatuji ukrajinskou ústavu, suverenita země, její územní celistvost patří ukrajinskému lidu a jeho nejvyšším mocenským orgánům. Jakékoli pokusy oddělit její západní část od zbytku území nikdy nenajdou podporu u současného vojensko politického vedení Ukrajiny.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.