Chemické zbraně jako černý PR?

Chemické zbraně v SýriiŽádný dokumentární důkaz toho, že na předměstí Damašku byly použity chemické zbraně, zatím nemáme. Zprávy o použití toxických látek vysílaly 21. srpna arabské televizní stanice. Podle jejich údajů zahynulo v důsledku útoku údajně 500 až 1200 lidí.

Oficiální syrské úřady popřely obvinění z toho, že chemické zbraně použila vládní vojska, a označily tyto zprávy za provokaci ozbrojenců opozice [...]

Generální tajemník OSN Pan Ki-moon 23. srpna prohlásil, že hodlá poslat do Sýrie zástupkyni OSN pro otázky odzbrojení Angelu Cainovou. Vyzval syrskou vládu ke spolupráci se skupinou expertů z OSN, která se nachází v této zemi, aby mohli pohotově vyšetřit nedávný incident na východních předměstích Damašku.

V Radě bezpečnosti OSN blokovaly Rusko a Čína pokus učinit odpovědným za údajné použití toxických látek Asadův režim. Moskva a Peking vyzývají, aby nejdřív všechna fakta pečlivě prověřili inspektoři z OSN.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí znovu prohlásilo, že až dosud se pokaždé ukázalo, že všechny podobné zprávy jsou nehodnověrné.

Rusko vycházející z informací z vlastních zdrojů oznámilo, že raketu s chemickou látkou odpálili ozbrojenci z opozice. Moskva rovněž trvá na co nejdřívějším vyšetření této události, řekl mluvčí ruského MZV Alexandr Lukaševič. Tady ale mohou vzniknout komplikace:

Oblast, o kterou jde, se nachází pod kontrolou ozbrojenců. Vycházíme z toho, že mise OSN se musí domluvit o uspořádání vyšetřování se syrskými úřady jako s přijímací stranou. První zástupce generálního tajemníka OSN, pan Jan Ellias přece jasně řekl, že taková akce vyžaduje minimálně zastavení bojových akcí alespoň na dobu vyšetřování.

Většina západních expertů pochybuje o tom, že by se vládní vojska mohla rozhodnout pro tak šílený krok.

To si například myslí šéfredaktor časopisu Obrana (Défense) při francouzské škole národní bezpečnosti Richard Labérviere. Je dost dobře možné, že syrským rebelům nezbývalo nic jiného, než použít chemickou zbraň, aby upoutali pozornost veřejnosti, soudí Labérviere.

Musíme být nanejvýš opatrní při zkoumání všech okolností použití chemických zbraní v Sýrii. Toto téma se objevuje pokaždé, když začíná syrská opozice slábnout. Něco podobného bylo i v Iráku. Jedná se nejspíš o psychologickou válku a o pokus manipulovat veřejným míněním.

O silovém řešení situace v Sýrii ale začaly zcela otevřeně hovořit Turecko, Británie a Francie.

Tón udává Paříž. V interview pro francouzský televizní kanál BMFTV prohlásil ministr zahraničních věcí Laurent Fabius, že čas vhodný pro silovou odpověď už nastal. Ministr také řekl, že když Rada bezpečnosti OSN nemůže přijmout rozhodnutí ohledně událostí v Sýrii, bude se takové rozhodnutí přijímat jinou cestou.

Mluvčí ruského MZV Alexandr Lukaševič označil Fabiusova slova o silové odpovědi bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN za podivná. Tím spíš, že žádné důkazy použití chemických zbraní nemáme.

USA zatím nemluví o tom, že silová varianta je nevyhnutelná.

Jak prohlásil mluvčí amerického ministerstva zahraničí, prezident Obama nařídil výzvědným orgánům své země, aby shromáždily a podrobily rozboru všechny zprávy o údajném použití chemických zbraní na předměstích Damašku.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.