Sýrie na mušce Pentagonu

Náčelník generálního štábu USA Martin Dempsey, invaze USA do SýriePentagon poprvé zveřejnil podrobnosti hned několika variant vojenského zásahu do občanské války v Sýrii. Jsou obsaženy v dopise, který generál Martin Dempsey zaslal 22. července senátu. Náčelník generálního štábu USA prohlásil, že všechny varianty byly také představeny prezidentovi.

Patří k nim dodávky zbraní bojovníkům, útoky proti vládním vojskům ze vzduchu, vyhlášení bezletové zóny nad Sýrií, vytvoření nárazníkových pásem na hranici Sýrie s Tureckem a Jordánskem. A nakonec nasazení amerického komanda s cílem uchvácení chemických zbraní [...]

Třístránkový dopis generála Dempseyho byl odpovědí na hrozbu senátora republikána Johna McCaina. Hlavní apologeta intervence do Sýrie pohrozil zablokováním opětovného jmenování generála na vyšší vojenský post v USA v případě, že tyto plány nebudou předloženy v nejbližších týdnech.

Američtí generálové jen zřídka poskytují politický odhad plánů Pentagonu. Tentokrát porušil Dempsey toto nehlasné pravidlo a doplnil dopis tvrdým politickým komentářem. Občas může po nasazení vojenské síly dojít k nečekaným následkům a situace se změní k horšímu, prohlásil generál Dempsey:

Nebude snadné vyhnout se rozšíření zásahu. Můžeme nezáměrně posílit extremisty anebo způsobit nasazení chemických zbraní, které bychom chtěli kontrolovat.

Dempsey ve svém dopise naznačuje, že se zásah v Sýrii může stát pro USA druhým Afghánistánem nebo Irákem. Podle mínění Pentagonu mají výdaje na Sýrii činit 500 milionů dolarů ročně až miliardu měsíčně. Bílý dům by si podobné výdaje s ohledem na šetření rozpočtovými prostředky zřejmě nepřál.

O přímý zásah Washingtonu usiluje syrská opozice. Do New Yorku přicestoval přede dvěma dny velitel Svobodné syrské armády generál Salim Idris. Podle jeho slov mohou být dodávky lehkých zbraní a munice bojovníkům opozice zahájeny Washingtonem již v srpnu.

Mezitím po jednáních, jež se konala 22. července v Moskvě se syrským vicepremiérem Qadrim Džamilem, zdůraznil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že vojenské urovnání situace není v Sýrii možné:

Přesvědčujeme všechny o nutnosti co možná nejrychlejšího akceptování rusko-americké iniciativy ohledně svolání mezinárodní konference pro Sýrii bez žádných předběžných podmínek. Bohužel, na rozdíl od syrské vlády nevykazuje značná část opozice včetně Národní koalice podobnou ochotu.

Kdo konkrétně se zúčastní konference Ženeva-2 o syrském urovnání a kdy se bude konat, není dosud jasné. Mluvčí ministerstva zahraničí USA Jen Psakiová prohlásila, že opozice zvolila přede dvěma týdny nové vedení a je třeba vyčkat, až zformuluje svůj postoj na jednáních.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.