Záhada Al-Káidy

Afghánští Tálibové a Al-KajdaJak ujišťují experti, Al-Káida nedokáže nikdy samostatně uchvátit moc v nějaké zemi. Proč tedy všemožně brání svým spojencům, aby toho docílili oni? Polovina 90. let. V Afghánistánu jsou u moci Talibové. Chovají se dost svérázně, ale do nikoho kromě svých spoluobčanů se nepouštějí a je také v podstatě všichni nechávají na pokoji. Ale v roce 1996 sem přijel bin Ládin se svými kolegy z Al-Káidy.

Brzy nato připravili hosté pro své hostitele nepříjemné překvapení: 7. srpna 1998 zorganizovali dvojí výbuch u velvyslanectví USA v Nairobi a Dar Es Salamu. Stovky mrtvých, tisíce raněných [...]

Na Afghánistán za to zaútočily americké rakety s plochou dráhou letu, Talibové se ale zachovali ušlechtile a odmítli vydat Spojeným státům „teroristu číslo jedna“, který je vlastně tomuto nebezpečí vystavil. Usama ale není tak sentimentální. 11. září 2001 vlastně odsoudil hromadným útokem na Spojené státy zemi, která jemu i jeho organizaci poskytla útočiště, k jisté smrti. A nanejvýš pohostinní Talibové teď budou muset začínat úplně od začátku – ale to až po odsunu amerických vojsk v roce 2014.

Jaro 2012. Mali. Hnutí Tuaregů za oddělení severní části země má všechny šance na to, aby dosáhlo nezávislosti. Ústřední moc kolabuje, nepříliš početná armáda není bojeschopná. Tuaregům se podařilo obsadit všechny velké obce na severu a připravují své podmínky pro rozdělení země. V zemích Islámského Magribu se ale zase objevila Al-Káida. Vyvolá konflikt s Tuaregy a odebere jim všechna obsazená území. A pak se začíná odehrávat něco divného: na začátku roku 2013 zahájila koalice džihadistů sebevražedné tažení na hlavní město této země Bamako. Moc dobře vědí, že Francie vyhlásila Al-Káidě válku, že už je dávno připravená na vojenskou operaci proti ozbrojencům v Mali a čeká jen na záminku. A po půlroční vojenské operaci v Mali bylo zabito asi tisíc džihadistů a Tuaregové mohou na nezávislost, kterou měli na dosah ruky, zapomenout.

A konečně rok 2013. Sýrie. V polovině května si začali ozbrojenci v obklíčeném Kusajru stěžovat na prudké snížení dodávek zbraní ze zahraničí. Nad příčinou se nemusíme zamýšlet. Jak informovala BBC, Katar a další země nedávno zastavily dodávky, protože zřejmě plní podmínku USA: nedovolit, aby zvítězila ta skupina povstalců, v níž hraje vedoucí úlohu Front an-Nusra, která je ve spojení s Al-Káidou. Koncem května zařadila OSN tuto frontu do seznamu teroristických organizací a zakázala jí dodávat zbraně.

A tato fronta byla přece jednou z hlavních skupin syrské ozbrojené opozice, vyznačovala se bojeschopností a kázní. Ale letos v dubnu, kdy se v syrském konfliktu vytvořila nestabilní rovnováha, vůdce Fronty Abu Muhammad Golaní nečekaně odpřísáhl věrnost nynějšímu vúdci Al-Káidy Aimanu Zavahirimu. Jak to dopadlo, už víme. 5. června vládní vojska definitivně obsadila Kusajr. A kyvadlo válečného úspěchu se pohnulo na stranu armády Bašára Asada.

V tom, co dělá Al-Káida, je nějaká záhada. A člověku s obyčejnou logikou se ji asi rozluštit nepodaří.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.