Situace na Ukrajině: otálení znamená zánik

Maďarsko a Rumunsko a rozdělení Západní UkrajinyViceprezident USA Joe Biden požádal ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, aby se vzdal vyhlášení výjimečného stavu a stáhl vojáky z kyjevských ulic. Ukrajinský prezident zrušil balík zákonů z 16. ledna a amnestoval účastníky uličních nepokojů.

Na pozadí prohlubující se politické krize v celé zemi oznámil o své demisi ukrajinský premiér Mykola Azarov. Hlas Ruska požádal experty o jejich názor na vývoj situace [...]

V situaci prohlubující se krize, když odcházejí klíčoví vedoucí činitelé, zejména premiér Azarov, je třeba schválit definitivní rozhodnutí, řekl ruský expert Bohdan Bezpalko:

Bude třeba schválit rozhodnutí anebo přistoupit na silovou variantu, a to v nejbližším týdnu nebo dvou. Jinak z toho může být nejen politická, ale také reálná smrt, Janukovyč přijde nejen o moc, ale možná i o život. Již mu připomínali osud Čaušesca, Kaddáfího, Miloševiče a dalších politiků, jež byli svrženi v důsledku revolucí a zahynuli. V této situaci musí rozhodnout.

Definitivní rozhodnutí je v této situaci nezbytné, míní experti, protože za dnešní nejasnosti bude nátlak Západu stoupat. Síly, jež koordinují aktivity uličních protestů, což vůbec není Kličko, Ťahnibok nebo Jaceňuk, vysilují dnes ukrajinskou vládu hrou na „dobrého a zlého policajta“, což již přivedlo k dobrovolné demisi premiéra, domnívá se historik Andrej Marčukov:

Jak umírnění liberální vůdci, tak i bojový mejdan jsou řízeni z jednoho centra. Jsou to USA a jejich regionální zastupitelství na Ukrajině a v řadě východoevropských států. Děj se odehrává podle příkladu hodného a zlého policajta. Nejdřív tlačí na Janukovyčovu vládu hodný, v osobě opoziční trojky. Přichází s jistými požadavky, na které Janukovyč nepřistupuje, a pak střídá trojici bojový mejdan jako zlý policajt.

Dnes je těžké předpovědět další vývoj situace na Ukrajině. Tím spíš, že se znovu zaktivizovaly radikální struktury

Lídr extremistického hnutí Pravý sektor Dmitrij Jaroš již obvinil vedení opozičních parlamentních stran z nerozhodnosti a prohlásil, že jeho organizace bere na sebe odpovědnost za vystřídání moci v republice. Přitom vůdce extremistů vyjádřil připravenost skoncovat s uličními akcemi podle principu „ústupek za ústupek“ a v případě odmítnutí ukrajinské vlády vyhrožoval dalšími nepokoji.

Zahájily Maďarsko a Rumunsko rozdělení Západní Ukrajiny?

Ukrajinská krize může mít vážné geopolitické následky. Zatímco místní radikálové a nacionalisté usilují o svržení legitimně zvolené moci v čele s prezidentem Viktorem Janukovyčem, stoupá v Maďarsku a Rumunsku zájem o strategicky významné oblasti Západní Ukrajiny.

V maďarských a rumunských médiích se objevily publikace, jež se dají těžko zhodnotit jinak než vytvoření propagačního základu pro rozdělení Ukrajiny. Nakolik reálná je hrozba pro celistvost země? Tady je mínění profesora Středoevropské univerzity v Budapešti Rubena Mnacakanjana:

V Zakarpatí existuje odedávna maďarská diaspora. Svého času vydávalo Maďarsko těmto ukrajinským občanům pasy etnických Maďarů. Jeho majitelé mají možnost bez překážek vycestovat do Maďarska a získat tam práci. V Zakarpatí byl vytvořen plný cyklus vzdělání v maďarštině, od mateřských škol do univerzity. Avšak jak bude reagovat Budapešť na ten či jiný vývoj událostí na Ukrajině, nedá se zatím dost dobře odhadnout.

Všechno bude záležet na míře radikalizace ukrajinských protestů

Poteče-li krev, půjde o jugoslávský scénář a bude prostě třeba bránit se před fyzickým násilím. V tomto případě může dojít k nasazení cizí armády. Bude-li se všechno rozvíjet v politicko-ekonomickém rámci, je podobný scénář vyloučen.

Hodně bude záviset na opatrnosti Evropské unie. Vždyť právě vytrvalá snaha EU co možná nejdřív zavázat Kyjev dvoustrannými smlouvami byla katalyzátorem nynější nestability na Ukrajině. Nyní je tato stabilita ohrožena. Nacionalistický džin z lahve, kterého vypustili na svobodu Ukrajinci, zjevně nepospíchá s návratem zpátky.

(http://czech.ruvr.ru/2014_01_28/Zahajily-Madarsko-a-Rumunsko-rozdeleni-Zapadni-Ukrajiny/)

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.