Sýrie čeká na útok, Obama hledá spojence

Syrská válka. Syrian warSýrie je s to čelit jakékoli agresi zvenčí. Tímto prohlášením odpověděl její prezident Bašár Asad prezidentovi USA Baracku Obamovi na plán silové operace v Sýrii. Obama má týden na přesvědčení Kongresu, aby podpořil jeho rozhodnutí, a také na získání spojenců. Ruští politologové označili tento způsob urovnání syrské krize za „vadný.“

V očekávání definitivního rozhodnutí o vojenské operaci zahájila americká armáda intenzivní přípravy. Do Rudého moře, blíž k syrské hranici připlula atomová letadlová loď Nimitz za doprovodu útočné skupiny lodí vojenské flotily USA [...]

V Středozemním moři se již nachází seskupení z pěti amerických torpédoborců a rovněž výsadkářská loď San Antonio. V Perském zálivu hlídkuje letadlová loď Harry Truman.

Na operaci se připravují také někteří američtí spojenci. Turecký premiér Erdogan, například, ujistil, že jeho země podpoří „každou mezinárodní iniciativu“ vůči Sýrii dokonce bez rozhodnutí RB OSN. Francie je rovněž ochotna podpořit Washington. Její ministr vnitra Manuel Valls prohlásil, že „masové vraždění obyvatel Damašku s použitím chemických látek nesmí zůstat nepotrestaným.“

Takový přístup k obraně syrských civilistů je vadný, řekl v interview pro Hlas Ruska zástupce ruského MZV Konstantin Dolgov:

Dokonce bez ohledu na otázku, že inspektoři OSN zatím nepředstavili své definitivní závěry, nejsou žádné důvody pro tvrzení, že chemické zbraně použila právě syrská vládní armáda. Podobná „obrana“ civilistů neobstojí v žádné kritice. Analogickým způsobem „bránili“ civilní obyvatele v Iráku a Libyi. Názorné příklady takové „obrany“ jsou dosud patrné v Afghánistánu, kdy pod údery bezpilotních letounů a letectva mezinárodních sil hynou pokojní obyvatelé, včetně ženy a děti.

Vzniká dojem, že většina spojenců USA si přece jen uvědomuje, do čeho může vyústit zásah do syrského konfliktu, a do války nepospíchá. Britský parlament zamítl plán invaze. Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že její stát odmítá jednat bez mandátu OSN, NATO nebo EU. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen rovněž řekl, že nevidí úlohu Aliance v mezinárodní reakci.

Jordánsko odmítlo poskytnout Američanům své území pro zasazení úderů Sýrii a rovněž uzavřelo vzdušný prostor pro vojenské letouny. K zemím, jež odmítly účast na syrské operaci, patří Itálie, Řecko, Kanada. K společnému názoru na vojenský zásah nedospěli také ministři členských zemí Ligy arabských států, jež svolali včera mimořádné zasedání v Káhiře.

Barack Obama žádá Kongres, aby podpořil vojenskou operaci v Sýrii. Hlasování o této otázce se má konat nejdřív 9. září, kdy se američtí zákonodárci vrátí z prázdnin.

Zdroj: czech.ruvr.ru | Foto: anna-news.info

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.