Ruské investice pomohou nejen Ukrajinské ekonomice ale také Srbské

Rusko ukrajinská jednání a finanční pomocRuské investice zachrání Ukrajinu před bankrotem. Rusko hodlá investovat do ukrajinských cenných papírů 15 miliard dolarů. Současně bude cena plynu pro Ukrajinu dočasně snížena téměř jedenapůlkrát.

K takové dohodě dospěli prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Viktor Janukovyč. Rusko investuje do ukrajinských cenných papírů část rezerv z Fondu národního blahobytu. Jedná se o 15 miliard dolarů [...]

Po skončení zasedání rusko-ukrajinské mezistátní komise to oznámil ruský prezident Putin. O nutnosti další půjčky na úrovni 15 miliard dolarů hovořil Janukovyč už v říjnu, když na Ukrajině začala pracovat mise Mezinárodního měnového fondu. V očekávání rozhodnutí MMF investoři s investováním prostředků do rozvoje Ukrajiny nijak nepospíchají. A teď je mohou ruské investice podnítit k činnosti.

Díky tomu se u Ukrajiny objevila možnost vyhnout se ekonomickému krachu, soudí ukrajinský politolog Michail Pogrebinskij:

Poskytuje nám to šanci zastavit potenciálně se přibližující bankrot, protože v příštím roce nás čekají takové platby, že valutové rezervy Ukrajiny by prostě byly nulové. Byli bychom nuceni odevzdat úplně všechno. A teď se tedy objevila šance nějak se z této nesmírně těžké situace, do které se dostala ukrajinská ekonomika, vyhrabat.

Urychlit ekonomický růst pomůže i snížení ceny plynu pro Ukrajinu. Podle dodatku ke smlouvě Gazpromu a Naftogazu Ukrajiny, který podepsali oba prezidenti, budou ceny plynu pro ukrajinskou státní společnost sníženy ze 410 na 268,5 dolaru za tisíc krychlových metrů, zdůraznil vedoucí oddělení analytického výzkumu skupiny společností FOREX CLUB (Ukrajina) Nikolaj Ivčenko:

Snížení ceny plynu pro Ukrajinu je velice důležitý ekonomický faktor, protože Ukrajina je energeticky poměrně málo efektivní ekonomikou, kde jsou podniky závislé na plynu. V první řadě je to chemický průmysl. A chemický průmysl, to je zhruba 15-20% celého ukrajinského vývozu.

Za zmínku stojí, že o možnosti vstupu Ukrajiny do Celní unie se v průběhu moskevské schůzky nehovořilo. Teď má opozice stále méně argumentů pro to, aby vytýkala prezidentu Janukovyči vlastizradu, zdůrazňuje expert Alexej Vlasov:

Opozice tak přišla o silný trumf, protože Janukovyče po několik posledních týdnů obviňovali z toho, že se tajně dohodl s Putinem a v nejbližší době podepíše dohodu o připojení Ukrajiny k Celní unií.

Podle mínění expertů se tak u Janukovyčovy a Azarovovy vlády objevila reálná možnost, jak znovu získat důvěru té části obyvatelstva, která pokládala eurointegraci za jedině správnou cestu pro Ukrajinu.

Ruské investice také do srbské ekonomiky

Rusko prohlásilo o své ochotě investovat do srbské ekonomiky navíc přes 5 miliard eur. Oboustranný zájem představují energetika, průmysl a sociální sféra. V nejbližších třech letech hodlají Rusko a Srbsko realizovat hned několik perspektivních projektů. Jde v první řadě o energetiku Srbské republiky – o rekonstrukci rafinérie Novi Sad. Bude tam zařízena výroba olejů.

Ruský plynovod Jižní proud, spolupráce Ruska a Srbska

Spolupráce Ruska a Srbska na výstavbě ruského plynovodu Jižní proud

Obnoví se také závod Pančevo. Dostane nové technologie pro hluboké zpracování uhlovodíků. Objem ruských investic do rekonstrukce podniků bude činit 1,5 miliardy eur. Skutečnost, že Srbsko si zvolilo za strategického investora Rusko, je zcela vysvětlitelná, řekl pozorovatel Hlasu Ruska Petr Iskenderov:

Srbsko není zapojeno do evropských finančních mechanismů, a to jak protikrizových, tak i ryze investičních. Proto Srbsko prostě nemá odkud dostávat investice, než z Ruska, s nímž pojí Srbsko mnohaleté ekonomické a politické styky.

Spolupráce obou zemí se znatelně aktivizovala na začátku r. 2008. Obě strany se domluvily o účasti Srbska ve výstavbě ruského plynovodu Jižní proud. V důsledku toho byly Bělehradu zaručeny tranzitní splátky. A srbská ropná společnost NIS dostala šanci na obnovení své infrastruktury. Po integraci s filiálkou Gazpromu – společností Gazprom Něfť se stala NIS druhým vývozcem naftových výrobků ze Srbska. Od ledna až do prosince se zvýšil objem dodávek do zahraničí o 63% ve srovnání s minulým rokem. Přineslo to republice dodatečné rozpočtové příjmy.

V současné době se okruh zájmů ruských investorů rozšířil, a patří do něho také průmysl, sport, kultura a vzdělání.

Vztahy mezi Ruskem a Srbskem vystupují podle názoru expertů na novou úroveň. Srbsko se stává klíčovým partnerem v realizaci ruských projektů přepravy energetických médií. Odbočky od srbského úseku Jižního proudu zamíří do Střední a Jižní Evropy. A Bělehrad bude mít v brzké době ještě větší ekonomický užitek z partnerství s Moskvou. (Zdroj: http://czech.ruvr.ru/2013_12_18/Ruske-investice-do-srbske-ekonomiky/)

Zdroj: czech.ruvr.ru

Ze světa, , , , , , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.