Co může učinit ruské válečné loďstvo u břehů Sýrie?

Ruská válečná lod' Moskva u Syrských břehůRuská flotila shromažďuje ve Středozemním moři největší síly od rozpadu SSSR. A co může ruská operační eskadra učinit v případě vyostření situace?

V současné době je ve Středozemním moři shromážděna eskadra Ruských námořních sil čítající deset plavidel a neznámý počet ponorek. Takové množství lodí pod ruskou vlajkou se ve Středozemním moři nachází poprvé za dvě desetiletí od roku 1992 [...]

Vyostření syrské krize a velmi pravděpodobná perspektiva rychlého vypuknutí války od Ruska vyžadují včasnou reakci na vývoj situace a přítomnost bojových lodí v daném případě znamená více, než jenom „demonstraci vlajky“.

Upoutává pozornost především přítomnost velkých výsadkových plavidel (VVP), kterých se ve Středozemním moři nachází celkem sedm. VVP zajišťují kanál ruské pomoci zákonné syrské vládě v jejím boji s terorismem. Druhým úkolem VVP v této oblasti je zajištění evakuace ruských občanů ze Sýrie – jak vyslaných z Ruska, tak i trvale pobývajících v Sýrii.

Možnosti flotily se však neomezují jenom na možnou evakuaci, o čemž svědčí i to, že jsou ve Středozemním moři přítomna i ruská bojová plavidla. V nejbližších dnech by do Východního Středomoří měl dorazit křižník Moskva, který by se měl stát, díky svému výkonnému radiolokačnímu vybavení a dalekonosné PVO, jádrem celého námořního svazu. V případě zahájení války bude moci Moskvou posílený námořní svaz řešit celou řadu úkolů.

Zaprvé, technické možnosti křižníku umožňují získat celkový a hodnověrný obraz toho, co se děje, protože jeho radiolokační pole může pokrýt celé Východní Středomoří. Informace o amerických raketách s plochou dráhou letu, v případě, jestli USA zahájí ostřelování Sýrie, mohou být předávány nejen do Moskvy, ale i do Damašku, což syrské PVO zjednoduší odhalení a sestřelení těchto raket.

Avšak při všech možnostech ruských plavidel, má eskadra jako celek poměrně omezený potenciál, což se týká především letectva a obojživelníků. Ruské VVK, které jsou v tomto případě využívány jako lodě dopravní, nejsou plnohodnotnou alternativou k universálním výsadkovým plavidlům (UVP), které jsou schopny zajistit na místě bojů dlouhodobou přítomnost jednotek námořní pěchoty i s leteckou podporou. Pokud by se nyní ve Středozemním moři nacházely 1-2 UVP typu Mistral, došlo by ke kvalitativnímu posílení námořního svazu. Avšak první plavidlo třídy Vladivostok, se zatím staví ve francouzském Saint Nazaire.

Ještě efektivnější podporu by námořnímu uskupení mohla poskytnout letadlová loď, avšak jediné plavidlo tohoto typu v ruském námořnictvu vypluje do Středozemního moře až v prosinci 2013. A o potřebnosti stavby jeho následovníků se zatím jedná.

Zdroj: czech.ruvr.ru | Foto: flot.sevastopol.info

Války a konflikty, Ze světa, , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.