Prezident Nikolič: Srbsko už není odpadlíkem

Tomislav Nikolič, Srbský prezidentSrbsko usiluje o rozvoj vztahů s celým světem, mj. s Ruskem. Prohlásil to prezident Srbska Tomislav Nikolič během své návštěvy Moskvy. Pořad dne byl rozepsán doslova po minutách, prezident si ale našel čas, aby odpověděl na otázky zpravodaje Hlasu Ruska.

Změnilo se postavení Srbska na mezinárodní scéně po Vašem nástupu do funkce prezidenta? V politickém smyslu dosáhlo Srbsko letos významného pokroku: otevřelo dveře, které byly dávno pro ně zavřeny, nebo ty, které ještě nikdy předtím neotevíralo, a obnovilo staré přátelské vztahy [...]

Mnohé z nich pozvedlo na vyšší úroveň. Srbsko už nemá nepřátele, nikdo už o něm nemluví špatně, už není ve světovém společenství žádným odpadlíkem.

V ekonomickém smyslu jsme součástí světového společenství. Ekonomickou krizi způsobily velké mocnosti, a ty ji nějak překonají, my ale musíme jen přežít následky toho, co jsme nemohli ovlivnit. Proto Srbsko má nyní velký dluh.

Zavádíme teď novou ekonomickou filozofii: už více nebrat půjčky, ale budovat strategické partnerské vztahy, obnovovat průmysl zcela jiným způsobem.

Máme stále intenzivnější vztahy s Ruskem, Čínou, SAE a Afrikou. Evropa je bohužel jediná, kdo v současné době zaostává v ekonomickém rozvoji.

Které události kulturního života byste mohl zvláště vytýčit? Měli jsme prostě jedinečnou událost: oslavili jsme 1700. výročí Ediktu milánského. Závěrečné oslavy se konaly v říjnu, a byli jich přítomni všichni pravoslavní patriarchové.

V příštím roce si plánujeme připomenout 100. výročí zahájení První světové války.

Jistě nás budou odsuzovat ti, kdo si myslí, že Srbsko má vinu na tom, že tato válka začala. Obrátíme se však na Rusko, Řecko, Francii, Anglii, tedy na spojence v První světové válce, s návrhem společných akcí u příležitosti tohoto výročí. Skutečnost, že ti, kdo tuto válku začali a pak v ní prohráli, se účastní podobných akcí, je pochopitelná. Je ale naprosto nepřijatelné, aby se jich nezúčastnilo Srbsko, které mělo spolu s Ruskem ve všech světových válkách obrovské ztráty.

Srbsko nemá bohužel dostatek prostředků na to, aby na vysoké úrovni prezentovalo ve světě svou kulturu, dějiny, tradice a svůj potenciál. Děláme však to, co můžeme. Připomenuli jsme 70. výročí úmrtí Nikoly Tesly v New Yorku. Bude mu tam postaven pomník. Celý svět má být tomuto vědci vděčný za jeho velký přínos.
Srbsko má na co být hrdé, a v příštím roce to bude ještě jasnější.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Ze světa, , , ,

Vaše komentáře:

  1. Marcel napsal:

    SI BLAZON SRBSKO JE BRAT VŽDY BOL A BUDE, NATO SU SRAČI KTORÝM POVIEM LEN JEDNO: DRUZE TITO

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.