Ukrajina jako cíl rumunských revizionistů

Rumunsko chce získat některé oblasti UkrajinyKaždá vážná politická krize má za následek oslabení země a nevyhnutelně podněcuje nezdravé politické živly v sousedních státech. Krize na Ukrajině aktivizovala rumunské revizionisty, kteří už nastolují otázku „návratu ukradených území“.

V rumunském tisku blízkém prezidentovi Traianu Basescuovi, a také v nacionalistických kruzích dobře podporovaných rumunskou Službou zahraniční rozvědky (SIE), se aktivně projednává využití ukrajinské krize pro oddělení od Ukrajiny Černovické oblasti, okruhu Cherca a části Oděské oblasti [...]

Všechna tato území pokládají rumunští radikální politické síly za „Stalinem ukradená“, a jsou tedy v Rumunsku politické síly, pro něž se může stát „návrat“ těchto území závažným politickým projektem.

Teoreticky může mít územní nároky vůči Ukrajině nejen Rumunsko, ze všech předáků sousedních zemí však jenom rumunský prezident Basescu to vyslovil otevřeně. Letos na podzim končí Basescuovi pravomoci, a už nebude moci kandidovat na třetí funkční období. Aby si zachoval moc pro sebe nebo pro politickou sílu, kterou kontroluje, může Basescu rozpoutat mezinárodní konflikt pod záminkou „obnovení historické spravedlnosti“.

Válečný stav, výjimečný stav nebo vážné zahraničněpolitické vítězství – to všechno může z hlediska radikálů z prezidentova okolí mu pomoci si zachovat moc. Pozorovatelé nejednou vytýčili podobnost Basescu a Saakašviliho. V r. 2008 jen Šťastná náhoda a zásah racionálních evropských sil zachránil Rumunsko před vlastní verzí „gruzínské katastrofy“ v kontextu plánů obnovení podněsterského konfliktu.

Teď se situace opakuje, a skutečnost, že na hranici Černovické oblasti nejsou žádní ruští mírotvůrci, může být dodatečným podnětem k nepromyšleným akcím rumunské strany.

První přípravné kroky se už podnikají, a když je moc včasně nezastaví, mohou se tyto problémy vyostřit. Organizace zastupující rumunskou národní menšinu na Ukrajině a zcela podřízené rumunským zvláštním službám, už požádaly, aby jediný rumunský poslanec Nejvyšší rady vystoupil ze Strany regionů. Zbývá jen jeden krok k prohlášením o „nelegitimitě“ ukrajinských úřadů a k žádosti, aby Bukurešť zachránila své občany (mnozí ukrajinští Rumuni mají totiž rumunské pasy).

Není vyloučeno, že tohoto schématu mohou použít k tomu, aby byl umožněn vstup vojsk členských zemí NATO na území Ukrajiny. Můžeme samozřejmě doufat, že němečtí diplomaté, kteří už jednou účinně zchladili nacionalistické zanícení rumunského prezidenta, podobný vývoj událostí nepřipustí.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.