„Létající rakve“ pro rumunskou armádu

Vstup Rumunska do Severoatlantické aliance a F-16V období příprav na připojení k Severoatlantické alianci rumunští politici doufali, že po vstupu do tak silné vojenské organizace se rumunská armáda upevní a získá nebývalou efektivitu a sílu. Marně. Nyní lze podobné argumenty uslyšet v projevech různých rusofobů z blízkého zahraničí. Realita se však radikálně liší od snů východoevropských politiků.

Vstup do Aliance pohřbil rumunský zbrojařský průmysl, ale na oplátku novou americkou vojenskou techniku rumunští vojáci nedostali [...]

Navíc, stát musel financovat nákup dvou vyřazených anglických fregat, které byly už dávno morálně zastaralé. Ty jsou nyní jedinými „bojeschopnými“ plavidly rumunského námořnictva. Američtí spojenci odmítají zadarmo vyzbrojovat své východoevropské vazaly. Dokonce je nutí platit trojnásobek ceny za druhořadou vojenskou techniku.

Poslední nákup zbraní pro rumunskou armádu vyvolal vlnu nespokojenosti dokonce u těch nejvíce proamericky orientovaných novinářů. Pod tlakem Washingtonu rumunský parlament schválil zákon o nákupu 12 použitých víceúčelových lehkých stíhaček čtvrté generace F-16 Fighting Falcon od společnosti General Dynamics. Cena kontraktu – 628 milionů eur.

Taková částka je pro zemi, která se nachází v ekonomické krizi, obrovská zátěž. Rumunský tisk nazval stará letadla „létajícími hroby“ a uvedl, že tyto zastaralé stroje již používala portugalská armáda a fakticky jim skončila doba životnosti.

Švédská společnost SAAB navrhovala rumunské vládě koupit nové letouny Saab JAS 39 Gripen za mnohem výhodnějších podmínek, včetně leasingu. Američtí diplomaté však otevřeně sabotovali pokusy švédského výrobce získat kontrakt a dosáhli svého. Rumunská vláda bude muset platit trojnásobně dráž za staré letadla a rumunští piloti budou muset doufat ve spolehlivost „létajících hrobů.“

Jinde

Češi prý chtějí od Američanů za Temelín levné stíhačky

Stíhačku F-16 raději nebrat. Válkami prověřený bojovník stárne

Což takhle dát si F-16

Zdroj: czech.ruvr.ru

Ze světa, , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.