Souhrn hlavních událostí tendru na dostavbu Temelína

Jaderná elektrárna Temelín-ČEZVýběr hlavních událostí kolem zadávacího řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín (JETE; společnost ČEZ dnes zadávací řízení zrušila):

3. srpna 2009 – ČEZ zahájil výběrové řízení na výstavbu dvou jaderných bloků v JETE. Pro nové bloky počítal ČEZ s lehkovodními tlakovodními reaktory označovanými jako třetí, nebo třetí plus generace. Typ bloků a jejich výkon měly být výsledkem veřejné zakázky. Elektrárna by měla více než zdvojnásobit svůj výkon (stávající dva bloky mají celkový výkon 2000 megawattů). Podle odhadů měly náklady na dostavbu stát 200 až 300 miliard korun [...]

30. října 2009 – ČEZ ukončil příjem žádostí na účast v tendru; později vyšlo najevo, že se přihlásili tři zájemci – americký Westinghouse, ruský Atomstrojexport a francouzská Areva.

9. února 2011 – Vláda schválila kroky nutné k dostavbě Temelína. Patřila mezi ně investice do přenosové soustavy nebo posílení činnosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

18. února 2011 – ČEZ posunul termín dokončení dostavby o pět let na rok 2025. Mezi důvody bylo snížení poptávky po elektřině.

27. října 2011 – Premiér Petr Nečas (ODS) jednal v USA s americkým prezidentem Barackem Obamou o dostavbě Temelína, již dříve jednal s představiteli francouzské vlády. V listopadu 2010 mluvil od dostavbě Temelína i prezident Václav Klaus během setkání s tehdejším ruským premiérem Vladimirem Putinem a tématu se věnoval i prezident Dmitrij Medveděv během návštěvy Prahy v prosinci 2011. Jednání českých politiků s představiteli USA a Ruska o Temelínu se konala i v dalších letech.

31. října 2011 – Zájemci o dostavbu převzali zadávací dokumentaci.

2. července 2012 – Nabídky na dostavbu Temelína podali Westinghouse, Areva a rusko-české Konsorcium MIR.1200, skládající se z firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

5. října 2012 – ČEZ oznámil, že Areva nesplnila požadavky tendru a byla vyřazena. V tisku se objevila informace, že nabídka negarantovala fixní cenu, Areva to odmítla.

19. října 2012 – Areva předala společnosti ČEZ podrobné námitky proti rozhodnutí o vyřazení ze soutěže. ČEZ je 29. října zamítl, načež Areva vyzvala ČEZ k pozastavení tendru.

20. listopadu 2012 – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal na základě žádosti Arevy předběžné opatření, podle něhož ČEZ nesmí podepsat smlouvu s případným vítězem tendru.

30. listopadu 2012 – ČEZ požádal Státní úřad pro jadernou bezpečnost o povolení pro stavbu dvou nových bloků.

18. ledna 2013 – Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko ke stavbě dvou nových bloků JETE.

24. ledna 2013 – Areva znovu požádala antimonopolní úřad o pozastavení tendru, úřad této druhé žádosti nevyhověl.

25. února 2013 – ÚOHS rozhodl, že ČEZ vyřazením Arevy z tendru neporušil zákon o veřejných zakázkách. Areva podala rozklad.

25. března 2013 – ČEZ odeslal uchazečům o dostavbu Temelína předběžné hodnocení jejich nabídek. Američané vedli v jedné ze čtyř kategorií, která má při výběru dodavatele hlavní váhu.

26. července 2013 – Předseda ÚOHS zamítl odvolání Arevy.

13. srpna 2013 – Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš řekl, že firma rozhodne o dostavbě Temelína koncem roku 2014 nebo až v roce 2015. Původně se tak mělo stát na podzim 2013.

21. října 2013 – Soud v Brně vydal na návrh Arevy předběžné opatření, podle něhož ČEZ nemůže uzavřít smlouvu s případným vítězem tendru.

Listopad 2013 – Evropská komise požádala ČR o dodatečné informace týkající se tendru a vyřazení Arevy.

Prosinec 2013 – Konsorcium MIR.1200 i společnost Westinghouse předaly firmě ČEZ konečné nabídky na dostavbu JETE.

6. února 2014 – Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že vláda nebude chtít poskytovat záruky za výkupní ceny elektřiny v souvislosti s dostavbou JETE. Šéf ČEZ Beneš dřív podle Hospodářských novin uvedl, že společnost nepodepíše plně účinnou smlouvu o dostavbě dříve, než bude mít dohodnuté zaručené výkupní ceny elektřiny nebo jiné obchodní schéma. V Lidových novinách 6. února Beneš popřel, že by garance ceny byla podmínkou dostavby Temelína.

17. února 2014 – Prezident Miloš Zeman řekl, že by byl pro vypsání nového výběrového řízení na dostavbu Temelína. V dubnu zopakoval, že je pro vyhlášení nového tendru, kterého by se mohli zúčastnit čtyři zájemci – Westinghouse, MIR.1200, Areva a nejmenovaný jihokorejský investor. Současný tendr by nechal doběhnout bez vyhlášení vítěze.

7. dubna 2014 – Šéf ČEZ Beneš řekl, že si nedovede představit, že firma postaví dva bloky JETE bez státní podpory. České televizi řekl, že ČEZ zastaví tendr na dostavbu Temelína, pokud nedostane od státu garance návratnosti investice do června.

9. dubna 2014 – Vláda vyjádřila zájem pokračovat v rozvoji jaderné energetiky, ovšem bez jakéhokoliv typu státních záruk.

10. dubna 2014 – ČEZ zrušila tendr na dostavbu JETE.

Další příspěvky ke zrušení tendru na Atominfo.cz →

ČEZ zrušil zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Temelína

Analytici: Zrušení tendru na Temelín je pro akcie ČEZ pozitivní

Mládka netěší zrušení tendru na dostavbu Temelína

Zdroj: atominfo.cz

Z domova, , , , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.