Temelín – možná největší tunel v dějinách kapitalistické ČR

Jaderná elektrárna Temelín-ČEZIrena Marešová – Tichá privatizace České pojišťovny, která jako jedna z největších českých bank skončila v rukou fondů PPF nebo hlučné rozpadání a zánik Harvardských fondů byly krátké epizody „přechodu“ od socialismu ke kapitalismu. Situace se stabilizovala a vlastníci si mnou ruce. ČEZ ale zůstal a dál požírá peníze daňových poplatníků.

Stát ve státě

Energetický gigant ČEZ dopadl zle v Albánii, kde mu byla odejmuta licence. Odhadem tak připravil daňové poplatníky v ČR o 3 miliardy korun. Odpovědnost nenese nikdo, za ztráty mohou špatní kapitalisté v Albánii, kteří se ubránili známé válcovací taktice ČEZu. Odmítli zvyšování cen, které si jinak všemocný monopol v ČR v podstatě diktuje [...]

Jinde → V Bulharsku padla kvůli ČEZu vláda

Stát vlastní v ČEZu kolem 60 % akcií, dostává několik desítek miliard dividend, schvaluje loajální úředníky a politiky do lukrativně placených funkcí, sám sebe kontroluje přes energetický úřad, odpouští emisní povolenky a nechává ČEZ, aby nadával na zelenou energii, kde ČEZ opět nejvíce investuje. Je snad jen s podivem, že ČEZ nebyl někým „privatizován“.

Temelínstory

Otázka jaderné energetiky je složitá a země, která nemá vlastní zdroje plynu a ropy si musí pomáhat, jak se dá. Závislost na importu energetických surovin nebo energií bude vždy slabou stránkou ČR. Ani jaderná energetika se neobejde bez dodávek suroviny a tady se vede neúprosný politický boj. Zdevastované vlastní zásoby uranu umožní tomu, kdo dostaví podle svojí technologie Temelín, ovládat zase kus ČR. Boj je tedy krutý, ale nelze zapomínat na tunel, který Temelín provázel a provází. Dnešní Temelín se vyšplhal z odhadovaných cca 30 miliard na částku přesahující 100 miliard korun. Daňový poplatník tak musel v ceně energie zaplatit za tyto ztráty, které padaly na vrub špatným a často měněným rozhodnutím.

Temelín by se neměl znovu stát nástrojem okrádání občanů. Boj o dostavbu je podivný a zavání korupcí.

Za Temelín nebojují jen ekonomové, ale vyjadřují se k němu politické veličiny. A jejich zájmy vůbec nemusejí být shodné se zájmy jejich voličů. Přes stát je totiž možné cokoliv. Kdo dostane zakázku na dostavbu a rozestaví další bloky, bude si moci diktovat podmínky. Začneme se dovídat, že vznikly nenadálé těžkosti, změny cen surovin na světových trzích, stát záhadně změní dokumentaci a vybraný dodavatel začne navyšovat cenu s tvrzením, že stejně nic jiného nezbývá. A tehdy se začne vracet korupce za miliony v miliardách. Občan by si měl dát pozor, aby z této zakázky místo desítek miliard zase nebyla stovka…

Zdroj: byznysplac.cz

Z domova, , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.