Přichází největší ruská banka Sberbank

Největší ruská banka SberbankMiloš Bílý – Ruská Spořitelna (Sberbank) koupila v září 100% akcií společnosti Volksbank International a stala se tak majitelkou přes 300 jejích poboček v 8 východoevropských zemích a na Ukrajině. Smlouva o koupi a prodeji byla podepsána ve Vídni a Hodnota transakce činila údajně 585 milionů eur.

Ruská Sberbanka je jednou z mála finančních organizací , která dokázala uvést do praxe tezi „Krize je čas příležitostí“. Dnes nelze být velkou strukturou a současně být přítomen pouze v jedné zemi [...]

Jsme dostatečně velká struktura k tomu, abychom měli mezinárodní uznání. A podle toho, jak naše služby budou stále více konkurenceschopné, budeme je potřebovat exportovat na zahraniční trhy. “Je to první krok, jak změnit Sberbank na celosvětovou banku,” citoval server BusinessWeek slova prezidenta banky Germana Grefa.

Výhodou pro Sberbanku v případě koupě evropského aktiva je možnost proniknout na konzervativní a přitom velmi silně rozvinutý evropský bankovní trh.

Sberbank patří do desítky nejvýnosnějších světových bank a po koupi společnosti Trojka Dialog s pobočkami v Londýně a New Yorku a s ohledem na dosaženou dohodu o koupi Volksbanken International zastoupené v 9 zemích Východní Evropy a v Rakousku se reálně přemění v mezinárodní finanční korporaci.

Sberbank Rosii je největší ruská banka. Se svou hustou sítí poboček (220 000) je v mnohých oblastech Ruska jedinou dostupnou bankou. Hodnota banky, jež kromě Ruska působí v Kazachstánu, Bělorusku a na Ukrajině, tvoří třetinu celého ruského bankovního systému a odhaduje se na 390 miliard dolarů (zhruba 5,5 bilionu Kč).

I když svůj původ Sberbank odvozuje od předrevolučních spořitelen fungujících od roku 1841, současná společnost byla založena v roce 1988 v rámci reorganizace sovětského bankovnictví jako spořitelna sbírající vklady od drobných vkladatelů. V roce 1991 byla přeměněna na akciovou společnost . Po Ruské finanční krizi v roce 1998 banka ustupovala od investic do státních dluhopisů a zaměřila se na firemní klientelu, zvláště velké těžařské společnosti.

Centrální banka Ruské federace drží dvoutřetinový podíl v bance, ostatní akcie jsou obchodovány na akciových trzích. Podle některých odhadů drží mimoruští investoři asi 20% podíl.

Největší ruská banka pokračuje v expanzi. Pomáhá ji k tomu známý italský bankéř Alessandro Profumo, který při expanzi Sberbank radí. Renomé si Profumo vybudoval v italské UniCredit Bank, kde působil od roku 1997 a z malé banky ji vytáhl na globálního hráče. Podle něj bude do roku 2014 tvořit pět až sedm procent zisku banky v regionu střední a východní Evropy. V něm kralují skupiny Erste Group, UniCredit či Raiffeisen.

Český trh je pro nás velmi důležitý, po Polsku je největší v regionu. Je stabilní, má růstový potenciál a vysoce kvalifikovaný bankovní personál,“ řekl představitel banky. Česko se podle něj stane pro Sberbank platformou pro celý region, banka zde chce vyvíjet a zkoušet nové produkty a služby. Český a slovenský trh budou první, kam mají jít investice Sberbank.

Největší ruská banka Sberbank nedávno dokončila převzetí české pobočky a jejích osmi dalších regionálních sester rakouské Volksbank International a začala odkrývat své první plány. Podle Gorkova se chce orientovat především na financování česko-ruského obchodu. Hraje se o pořádně velké sousto, obrat obchodu s Ruskem měl loni rekordní hodnotu 20 miliard dolarů. Gorkov dodal, že banku budou zajímat i čeští investoři v Rusku, zmínil dobrou pozici Kellnerova HomeCreditu.

Podle slov presidenta banky Germana Grefa čeká banku rebranding, nový název banky zatím neoznámil, ale zdůraznil, že v bance se změní všechno – organizace, kultura i obvyklý režim práce. Odborně řečeno, rebranding je změna obchodní značky. Jde vlastně o to, že firma najednou nabízí své výrobky nebo služby pod zcela jiným označením.

Banka své sítě rozhazuje nejen v Evropě, ale prorazit chce i v Turecku, na nejrychleji rostoucím bankovním trhu v Evropě. Evropu však nepovažuje ruská banka pro současný další růst za atraktivní hlavně pro silný konkurenční tlak. Jak píší Finacial Times, největší ruské bance se, na rozdíl od drtivé většiny jeho evropských kolegů, podařilo od krizového roku 2008 svoje pozice nejenom zachovat, ale také upevnit.

Do konce roku 2014 se hodlá Sberbanka vzdát nákupů v zahraničí, soudě podle slov Germana Grefa, má však společnost ve střednědobé a dlouhodobé perspektivě o rozšíření své zahraniční přítomnosti zájem. Vstup Sberbank na český trh tak zřejmě zostří konkurenci mezi tuzemskými bankami.

Zdroj: diplomaticaffairs.eu

Ze světa, , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.