EU zasela vítr, sklízí bouři

Separatismus v evropské uniiNastal exodus. Ta všemocná EU, radami oplývající, je dnes překvapena, že místo velikosti žárovek, musí řešit skutečný problém. Tedy exodus běženců. Zatím kromě silných a soucitných slov, předvádí jen přehazování problému na jiné.

Statisíce nešťastníků putuje nadále napříč Evropou. Tisíce se jich cestou po moři již utopilo. Další zbídačení běženci zaplavují přístavy, vlaková nádraží, provizorní stanové tábory, ale i celá přímořská městečka na jihu Evropy [...]

Přeplněné vlaky se valí Evropu za asistence policie či dokonce armády. V kamionech na dálnicích umírají desítky nevinných.

Místo zásadního humanitárního řešení krize přímo v oblasti původu, se budují nové hraniční ploty, pokládají se žiletkové a ostnaté dráty na hranicích, pro běžence se otvírají zamřížované budovy, tedy věznice za ostnatým drátem,….

Obchodníci s lidským neštěstím mají své velké žně. To vše se děje za liknavého přístupu EU k situaci těchto běženců. Tento problém přitom nevznikl ani dnes, ani včera.

Byla to přece Evropská unie, která svou válečnou retorikou a postojem k nedávným událostem v arabském světě, se stala spoluviníkem současného stavu kolem statisíců běženců. V této souvislosti připomínáme vojenskou agresi NATO v zemích této oblasti. NATO se angažovalo postupně od roku 2001 v Afganistánu, Iráku, Libyi, Sýrii,… Do té doby relativně stabilní státy byly agresí rozvráceny, jak politicky, tak ekonomicky.

Zářným příkladem je Sýrie, ještě v nedávné minulosti významný ekonomický partner České republiky. Země, kde v dobrém sousedství, žila různorodá společenství, jak náboženská, tak i kulturní. Vláda Sýrie, s kterou máme řádné diplomatické vztahy, již několik let čelí vojenské agresi, za lhostejnosti států EU, ale i naší ČR.

Zoufalí běženci umírají na cestě do Evropy. EU a NATO by měly rázně přehodnotit svoji zahraniční politiku. Místo konfrontace přinést konečně mír do Evropy. Obdobná situace započala před více než rokem i na Ukrajině. Tedy nedaleko od ČR. Také slovanská Ukrajina je dnes ekonomicky a politicky rozvrácená. Umírají tam civilisté, granáty ničí nemocnice, školy…., přes dva miliony běženců žije mimo Ukrajinu, tedy především v Ruské federaci. Nenávistná kampaň i zde nese své plody. V čím zájmu?

Evropa si nedávno připomněla 70.výročí od konce války. Poučením by mělo být 50 milonů mrtvých. Proto cílem EU, tedy i NATO, je nutnost hledat mírová řešení, místo vojenské konfrontace, či sankcí. Tedy hovořit spolu. Ale, také vnímat i toho druhého.

Autor: Přemysl Votava (České národní sdružení)

Zdroj: ceskenarodnilisty.cz

Společnost, Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.