Jaderná konfrontace s Ruskem – zešílel Washington?

Studená válka USA viz Rusko pokračujeVzhledem k řadě nedávných vystoupení předních úředníků a amerických akcí, musí být otázka položená upřímně: Zešílel kolektivně Washington? Dokonce i vlády EU vyvíjejí na USA tlaky na zmírnění sankcí. Obamova administrativa má, zdá se, záměr pochodovat směrem k jaderné konfrontaci s Ruskem.

Jak starověké řecké rčení praví, „Toho, koho bohové zničí, nechají nejprve zešílet …“ V souvislosti s nedávným vývojem za tento vzor pěkně děkuji [...]

5. června, Ashton Carter, neo-konzervativní Obamův ministr obrany dal jasné náznaky, že je připraven být daleko tvrdší vůči Rusku než si dovolil jeho předchůdce, Chuck Hagel. Carter svolal mimořádné zasedání dvou desítek našich vojenských vůdců a velvyslanců ve Stuttgartu v Evropě, v sídle Evropského velení USA. Řekl jim: „Máme něco, co vykonalo smutný obrat v nedávné době, což je Rusko.“

To by samo o sobě nebylo tak pozoruhodné, jako byly zprávy, že „neo-con“ – Americký ministr obrany „Ash“ – to je přezdívka Cartera – projednával na schůzi ve Stuttgartu návrat amerických jaderných střel krátkého dosahu do zemí Evropského NATO, cílené na Rusko.

7. června, jen dva dny poté co se o tom zmínil Carter, UK ministr zahraničí – Philip Hammond řekl tisku, že Spojené království by mohlo znovu umístit americké jaderné rakety na britské půdě, protože se „zvýšilo napětí“ s Ruskem. Ministr zahraničí řekl, že jsou „znepokojivá znamení“ zvýšené aktivity ruských sil a že Spojené království by mělo „zvážit klady a zápory střel středního dosahu u nás“.

UK Telegraph uvedl, že Ash Carter zvažoval jednostranně zrušit smlouvu s předchůdcem Ruska z éry studené války, Sovětským svazem a znovu nasadit jaderné rakety v Evropě.

Britský ministr zahraničí Hammond odhalil to, co by psycholog mohl nazvat klinicky paranoidní schizofrenií. Nejprve spustil válečné bubny, prohlašuje odvážně „Musíme vyslat jasný signál do Ruska, že mu neumožníme přestupovat naše červené čáry“. Poslední politik NATO, který pošetile mluvil o červené čáře, byl americký prezident Barack Obama v Sýrii v roce 2013 a USA téměř vyvolaly na Blízkém východě požár tak nebezpečný, že jeho vlastní generálové údajně hrozili odstoupením. Poté, druhým dechem, tvrdý chlap Hammond mluví o znovuinstalaci amerických jaderných raket středního dosahu na půdě UK. Přitom zároveň řekne, „Zároveň musíme uznat, že Rusové mají pocit, že jsou obklopeni a pod útokem, a my nechceme, aby byly zbytečné provokace „.

Znamená to, že Spojené království bude jen pro „nezbytné“ provokace? Vskutku, intelektuální a morální kvality západních politiků v posledních desetiletích se staly směšnými.

Ani Británie ani Francie, obě země NATO s jadernými arzenály, nepodepsaly smlouvu INF 1987, něco, proti čemuž Moskva v té době vehementně protestovala.

Němci souhlasili s raketami USA Pershing II

V roce 1983 německý Bundestag souhlasil, že dovolí rozmístění amerických jaderných střel středního doletu Pershing II na německém území, ve stejné době Reaganova administrativa oznámila zahájení systému protiraketové obrany, později nazvaného Star Wars. Obě rozhodnutí vedly ke stavu extrémního vojenského napětí mezi Varšavskou smlouvou a NATO, a to až do souhlasu USA a Sovětského svazu s podepsáním smlouvy o jaderných silách středního dosahu v prosinci 1987, která stanovila zničení všech zbraní středních doletu na obou stranách.

Je příznačné, že jeden rok poté, co Washington a Saúdská Arábie záměrně daklasovaly cenu ropy výrazně pod 10 dolarů za barel, devastovaly sovětský rozpočet v tvrdé měně, který byl nezbytný pro získání technologií s cílem bojovat proti Star Wars USA a dalším vojenským hrozbám NATO.

Nyní se zdá, abych citoval slova velkého baseballového zadáka New York Yankees, Yogi Berra – „déjà vu“, že to Washington dělá znovu Ale v roce 2015 není vůbec stejný svět jako v 1983 a Ruská federace, a to zejména v de facto spojenectví s Čínou a ostatními, není Sovětským svazem v konkurzu v roce 1983.

NATO chce Kaliningrad?

Zdá se, že Pentagon zvažuje mnohem šílenější pohyby, než jen vrátit jaderné rakety středního doletu do Evropy. Podle hackerů, kterým se podařilo vstoupit do systému litevských ozbrojených sil, tato maličká baltská země se chystá vojensky anektovat ruskou Kaliningradskou oblast . To zní jako fantastický přepis satirického filmu Petera Sellerse z r. 1950 – „Myš, která řvala“, s Litvou v roli vévodství Grand Fenwick, které vyhlásí válku tentokrát ne Spojeným státům, ale Ruské federaci.

Kaliningrad je ruská oblast, mající dnes 960.000 etnických ruských obyvatel. Ta se stala součástí Sovětského svazu v roce 1945, na Postupimské konferenci, kdy se USA a britská vláda dohodly na převodu města Koenigsberg, přejmenovaného Kaliningrad a oblasti přiléhající k němu, do Sovětského svazu.

Protože Washington rozšířil NATO po pádu Varšavské smlouvy na východ, Kaliningrad se nachází nyní mezi členy NATO, Polskem a Litvou, u Baltského moře. Protože to je jediný ruský přístav Baltského moře „bez ledu“ celoročně, hraje důležitou strategickou úlohu při ukrývání ruského baltického námořního loďstva a má tři ruské letecké základny.

Když Bushova administrativa oznámila, že umístí americké rakety v Polsku v roce 2007, jako součást své modernizované protiraketové obrany, napětí mezi Moskvou a Washingtonem dosáhlo zlomového bodu, protože Rusko hrozilo umístěním jaderných zbraní v Kaliningradu. Hrozba klesla v roce 2009 v reakci na Obamovu fintu nazvanou „reset“. Pro NATO by se dnes uchopení Kaliningradu Litvou, jako jejím zástupcem, rovnalo vyhlášení jaderné války proti Rusku.

Podle litevského zpravodajského portálu Delfi, hacknuté dokumenty litevského ministerstva obrany ukazují, že probíhající manévry NATO v regionu by poskytovaly krytí pro překvapivý útok. Právě teď se účastní 2100 vojáků z devíti členských zemí NATO v rámci vojenských cvičení Very High připravenosti Joint Task Force (VJTF) v severozápadním Polsku. Později se letos v létě v tomto měsíci bude rovněž konat v Estonsku, Lotyšsku, Litvě a Polsku cvičení NATO „Allied Shield„, zahrnující 15.000 vojáků z 19 členských států NATO a tří partnerských zemí, včetně Švédska.

Kdo poruší INF?

Moskva obviňuje Washington z porušení smlouvy o jaderných silách středního dosahu z r. 1987 umístěním odpalovací zařízení protiraketové obrany v Polsku a Rumunsku, které jsou schopny termonukleárními střelami Tomahawk zasáhnout cíle v Rusku a Bělorusku.

K pokrytí více než flagrantního porušení INF Američany Ash Carter tvrdí, že Obamova administrativa „podezřívá“ Rusko, že testovalo pozemní vypuštění řízené střely s doletem, který není povolen smlouvou INF. Testování raket, i když Washington nepředložil žádný důkaz, je daleko od nasazení bojeschopných jaderných raket v Polsku a Rumunsku a plánů na invazi NATO do jedné z ruských hlavních vojenských enkláv, Kaliningradu .

Takzvané ruské porušování smlouvy INF, které je používáno jako záminka pro Washington k opětovnému umístění střel středního doletu v Evropě, zaměřených na ruské cíle, bylo podle New York Times údajně spácháno Moskvou v roce 2008. Ale bylo to v roce 2013, spuštěním Maidanu, který vedl k washingtonskému převratu na Ukrajině, kdy americké ministerstvo zahraničí dokonce zvýšilo možnost porušení. Pak to bylo až v červenci 2014, když podle New York Times americký prezident Obama napsal dopis prezidentu Putinovi, ve kterém obvinil Rusko z onoho porušování zkouškami v r. 2008.

Únik z dopisu v té době, v červenci 2014, souvisí s démonizací Putinova Ruska Obamovou správou. Nejvyšší velitel NATO, americký generál Philip M. Breedlove, uvedl v dubnu 2014, že údajné ruské „porušení“ v r. 2008 potřebuje odpověď. „Zbraň, která porušuje INF, se schopností zavedení na evropskou pevninu, je nástroj, který bude muset být řešen. To nemůže být bez odpovědi . “ Není divu že ruští analytici obviňují Washington ze spuštění neodůvodněné propagandistické palby, z obviňování Ruska za porušování smlouvy, aby mohli ospravedlnit návrat svých jaderných raket na do evropského NATO a Asie, kde by je zaměřili na Rusko a Čínu.

Šílenství, roztápěné lidmi ve Washingtonu, Londýně a jinde v NATO, je doslova grilování jaderného „kuřete“. Jsou Poláci, Litevci, Němci a Britové tak hloupí, že nevidí vážné důsledky hry Washingtonu a NATO? Nebo mají sebevražedné sklony? Koneckonců jsou to oni, kdo by se stali haldou termonukleárního popela, ne Spojené státy. Stejně, jak masivně utrpěly německá a další ekonomiky EU za US sankce uložené na Rusko.

Jak směšné to všechno je. Řvoucí šílené myši proudí z trhlin staveb z Washingtonu a Londýna a Vilniusu, pištíce v kolektivním šílenství. Je to šílenství znovu ohřívané ve Washingtonu v těchto dnech. Ale kačer Daffy, prasátko Porky, pták Tweety a kočka Sylvester odvedli lepší práci, než tito lidé.

F. William Engdahl je poradce a přednášející pro strategická rizika, vystudoval politologii na Princetonské univerzitě a je nejprodávanějším autorem na témata ropy a geopolitiky, exkluzivně pro online časopis „New Eastern Outlook“.

Přeložil P. Rejf

F. William Engdahl, Global Research, 2.7.2015

Zdroj: ceskenarodnilisty.cz

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.