Americký novinář Cunningham: Řecká katastrofa čeká všechny země Západu, včetně USA

Finanční a ekonomická krize Řecka 2015Katastrofa, která se šíří v Řecku, je úvodem ke scénáři globálních ekonomických otřesů, píše americký novinář Finian Cunningham ve svém sloupku pro Sputnik International.

Podle analytikova názoru znepokojuje bruselské byrokraty to, že se řecké nepokoje rozšíří do celé zbývající Evropy: ještě rozsáhlejší mohou být krize v Itálii, Španělsku, Portugalsku a Francii, tedy zemích, jejichž dluhy nejsou menší než dluh Řecka [...]

Finian Cunningham zdůrazňuje, že uvnitř celého západního kapitalistického systému se hromadí astronomický dluh. Králem dlužníků jsou Spojené státy – 17 bilionů dolarů, a taková města jako Detroit a Stockton (stát Kalifornia) už zbankrotovala, čímž se stala příkladem, který mohou následovat i další americká města.

V jednom ze sloupků rovněž redakce listu The New York Times popisuje obavy v souvislosti se stavem globálního dluhu, „nevyléčitelného neduhu“, a upozorňuje přitom na hospodářskou politiku kvantitativního uvolňování, v jejímž důsledku západní země v posledních letech „vrhly“ 10 bilionů dolarů do ekonomiky a zvýšení její efektivnosti přitom nedosáhly.

Americký novinář má za to, že příčinou systematické nespořádanosti světové ekonomiky je krize vévodícího modelu organizace hospodářského života – kapitalismu.

„Kvůli klesajícím ziskům ve výrobních sektorech kapitalismus degradoval od systému generujícího všechno, co je pro člověka blahem, k systému finančního kasina. Stal se z něj způsob finančního parazitování, devizových a tržních spekulací, za nimiž stojí zájmy bank a fiktivního kapitálu. Systém se izoloval od reálného světa“, domnívá se Cunningham.

Fondové trhy existují podle mínění amerického analytika v paralelním vesmíru se svými vzlety a pády spojenými s pohybem fiktivního kapitálu. A globální dluh se zatím hromadí. Podle odhadu novináře se už nachází na úrovni 680 bilionů dolarů.

„Tento dluh nebude nikdy splacen, protože není jasné, komu platit. Krize v Řecku a v Evropě je v podstatě tím absurdnější, protože během nanosekundy se dá dluh odepsat a svět bude hned volněji dýchat“, uvádí novinář slova bývalého analytika Světové banky Petera Koeniga, který se stal později kritikem kapitalismu.

Odepsání dluhu, jestliže k němu dojde, způsobí ztráty té části finanční elity, která určuje politiku tak zvaných demokratických vlád. Zdá se, že na alternativní řešení nemají političtí lídři Západu ani dost nezávislosti, ani intelektuálních schopností, pokračuje Cunningham.

„Řecko je katastrofa rozšiřující se do všech západních zemí. Scény chaosu a zoufalství v ulicích Atén budeme moci brzy pozorovat jak v Evropě, tak i v USA“, soudí americký novinář.

Navrhuje ale i možný algoritmus řešení – zpočátku je třeba se vzdát vnucované volby mezi přísnými a mírnými škrty, což také udělalo Řecko.

Ba co víc, kapitalismus jako nosná konstrukce pro společnost a výrobu musí být označen za života neschopný. Už se vyčerpal a ve všech smyslech zbankrotoval – morálně, politiky i ekonomicky“, uzavírá americký analytik.

Zdroj: cz.sputniknews.com

Společnost, Ze světa, , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.