Koncepce Vladimira Putina: svět před Valdajem a po něm + Video

Projev Vladimira Vladimiroviče Putina na konferenci Valdaj 2014Projev prezidenta Putina o nové architektuře mezinárodních vztahů byl dost rychle v internetu „rozebrán na citáty“. Komentářů v tisku a masmédiích USA a Západní Evropy však bylo kupodivu málo. Tak tomu obyčejně bývá, kdy kritika trefí cíl, a nelíbí se tak, že lidé se jí raději nevšímají.

Navzdory sankcím a výzvám k izolaci Ruska přijelo letos na zasedání diskusního klubu Valdaj 108 expertů z 25 zemí světa včetně bývalých premiérů a prezidentů [...]

Většina odborníků pro mezinárodní vztahy je přesvědčena, že projev ruského prezidenta už rozdělil světové dění na „svět před Valdajem“ a „po něm“.

(Projev Vladimira Putina na zasedání mezinárodního diskusního klubu Valdaj 2014 – české titulky)


(Kompletní tříhodinový záznam mezinárodního diskusního klubu Valdaj 2014 v původním znění)


„Byl to velmi silný projev“, soudí prezident Nixonova centra a vydavatel časopisu The National Interest, známý americký politolog Dimitri Simes. „Můžeme s ní souhlasit nebo nesouhlasit, je to však projev, který upoutává pozornost a nutí lidi k zamyšlení. Není to jednoznačně projev předáka, který byl zahnán sankcemi do úzkých a pokouší se dostat z toho se ctí. To je projev předáka jaderné velmoci, s níž je třeba počítat, ať už se to někomu líbí, nebo ne“.

Vladimir Putin mluvil v Soči o velkých změnách ve světě, zdůrazňuje politolog Vladimir Štol. Vyložil fakta v podstatě zřejmá: svět už není takový, jaký byl v posledních 25 letech po rozpadu SSSR. A Washington a jeho spojenci v NATO po skoro úplném dominování to těžko uznávají, a nechtějí uznávat, soudí Vladimir Štol:

Čína se obnovila a vážně se posílila. To samé můžeme říci také o Indii a Brazílii. Přirozeně také o Rusku. Uvědomit si, že musíš se s někým radit a přistupovat na kompromisy, brát v úvahu jiný názor bývá někdy velmi těžko, a to nejen v zahraniční politice, ale také v obyčejném lidském styku. S podobnou transformací je však třeba počítat. Jinak už tomu být nemůže.

Vladimir Putin označil základy formující se nové struktury světové bezpečnosti, říká poslanec Státní dumy Dmitrij Vjatkin. Ve světě se už utvořil multipolární politický systém:

Už nemůže existovat světový řád, který se pokoušejí vnutit všem USA. Prostě nezvládají úlohu, kterou převzali. Nemohou světu zajistit bezpečnost. Naopak, jejich jednání způsobuje stále větší chaos.

Jak soudí ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov, na cestě dialogu s Washingtonem stojí před Ruskem jen jedna překážka – sám Washington. Jeho návrhy jsou orientovány výhradně na zájmy USA. A jeho chování vůči Rusku vůbec přesahuje rámec slušnosti, soudí Sergej Lavrov:

Neříkají přímo o výměně režimu. I když leckdo z evropských odpadlíků se o tom zmiňuje. Ale v podstatě na nás žádají, abychom změnili svou politiku. Bylo by dobře, kdyby nám navrhovali hledat něco spolu. Říkají nám ale něco zcela jiného: víme, co máte dělat, a musíte to právě udělat.

To hlavní, co jasně naznačil ruský prezident, je absurdita monopolárního světa. Zejména na pozadí neschopnosti Washingtonu rozumně využívat vlivu, který dostal po ukončení „studené války“. Kdy se Putina ptali, jestli byl jeho projev obžalovací vůči Američanům, nebo spíše smiřovací, odpověděl: „Nebyl ani smiřovací, ani obžalovací. Byl to návrh společné práce“.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Ze světa, , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.