Syrští křesťané požádali Rusko o záštitu

Syrští křest'ané prosí Rusko o pomocAsi 50 tisíc syrských křesťanů se obrátilo na MZV RF pro ruské občanství. Syřané, kteří podepsali patřičné provolání, neplánují opustit vlast, jsou ale přesvědčeni, že když jim bude hrozit fyzická likvidace, může být ručitelem jejich přežití jenom Rusko.

Experti jsou přesvědčeni, že Moskva neponechá tuto žádost bez povšimnutí, i když její splnění bude spojeno s určitými těžkostmi. Provolání syrských křesťanů přišlo na MZV Ruska diplomatickými kanály [...]

V dopise se praví, že teroristé jsou připraveni podniknout jakákoliv opatření, jen aby očistili Sýrii od křesťanů. Autoři provolání nehodlají opustit „zemi, kde chodil Kristus“ a slibují, že budou až do konce bránit svou „vlast, čest a víru“. Přitom právě v Rusku spatřují ručitele „míru a stability“. Neočekávají od Moskvy ani peníze, ani humanitární pomoc. Doufají však, že dostanou ruské občanství. „Budeme pod ochranou Ruska, když nám bude hrozit fyzické vyhubení ze strany teroristů“, praví se v provolání syrských křesťanů.

S ohledem na to, jak se vyvíjejí události v jejich vlasti, je přání syrských křesťanů získat ruské pasy zcela odůvodněné, soudí orientalista Stanislav Tarasov:

To je jistý ochranný glejt. Není známo, co bude se Sýrií. Podle některých prognóz, se může stát Sýrie konfederativní zemí, ať už s Asadem nebo bez Asada. A může se rozdělit na tři nebo čtyři části, a nebude existovat jako jednotný stát. Proto chtějí křesťané žijící v Sýrii získat podporu Ruska – alespoň morální.

Provolání podepsalo asi 50 tisíc lidí. Jsou to obyvatelé několika osad v okrese Kalamun nedaleko Damašku. Skutečnost, že dopis podepsalo tolik lidí, mu dodává na jedné straně větší váhu. Na straně druhé je v tom pro Rusko určitý problém, uvažuje expert Ústavu Blízkého východu Sergej Seregičev:

Nemůžeme tyto lidi odmítnout. Když ale přijmeme kladné rozhodnutí, a pak se, nedej Pánbůh, něco stane, budeme muset evakuovat obrovské množství občanů Ruska. Protože pro nás je jedno, jestli má občan Ruska jeden pas, nebo dva – ruský a syrský. Dá-li prezident k tomu pokyn, budeme je muset evakuovat. A to bude složitá záchranná operace.

K tomu je třeba dodat, že Sýrie není jedinou zemí, kde jsou křesťané pronásledováni. Podle údajů americké výzkumné organizace Pew Forum on Religion and Public Life, jsou křesťané utlačováni ve 130 zemích světa. Fakticky jsou nyní křesťané nejvíce pronásledovanou náboženskou skupinou. Abychom lépe pochopili vážnost problému, stačí říci, že každou hodinu zabíjejí ve světě jednoho křesťana pro jeho víru.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.