Řecko: geopolitika je zpátky

Geopolitika, Řecko - NěmeckoŘecké referendum nevyřešilo vůbec nic. Potvrdilo, že záchrana Řecka, kterou EU pět let řešila vrháním miliard do bezedného jícnu, zjevně neuspěla. A i když je řecká ekonomika jenom velmi malou součástí té evropské, politické dopady celé krize mohou být enormní.

Pokud by Řecko bylo nuceno vystoupit z eurozóny, mohou ho následovat i další, kandidáti existují. Pak by ani nebylo vůbec nepředstavitelné, že by Řecko nakonec opustilo i Evropskou unii [...]

Tím by mohlo dojít k začátku eroze několika desítek let trvajícího procesu evropské integrace s vážnými dopady na postavení EU na mezinárodní scéně. Nejen na východě Evropy, ale i na jejím jihu platí, že „geopolitika je zpátky“. Neznamenalo by potenciální vystoupení Řecka z eurozóny a z EU i možnost vystoupení ze Severoatlantické aliance? Situaci bedlivě sledují i ve Washingtonu. Řecko má klíčovou geostrategickou pozici ve Středomoří, na dohled od krajně nestabilního Blízkého východu. A patří v Alianci, jistě paradoxně i přes krizi, k hrstce aliančních zemí, které mají obranný rozpočet ve výši dvou procent HDP.

V Bruselu i ve Washingtonu musí vidět, že přestává absolutně platit pojmenování Středomoří, jako „amerického moře“. Dokázalo to v květnu desetidenní společné čínsko-ruské námořní cvičení, jehož hlavními cíli byly nácvik obrany na moři, doplňování zásob a doprovod lodí. Byl to ale hlavně jasný politický signál o úzkém čínsko-ruském vojenském partnerství v mimořádně strategicky důležitém a bezpečnostně senzitivním místě, kde tradičně dominují Spojené státy.

Dalším a důležitým motivem pro společné cvičení mohla být i ochrana strategických a ekonomických zájmů. Pro Čínu je nepochybně důležitá vojenská angažovanost v regionu, kterým má procházet mořská část nové hedvábné stezky, přičemž Řecko a jeho námořní přístav Pireus hrají významnou roli. A pro Rusko jde pak o kontrolu zvažovaného plynovodu Turkish Stream z Ruska do Turecka s prodloužením též do Řecka. Nemůže tak Řecko mít alternativy k evropskému směřování?

EU chystá na neděli urgentní summit a zdá se, že v zájmu udržení Řecka v evropské, resp. transatlantické orbitě je před ní klíčové rozhodnutí „skousnout“ odepsání většiny řeckých dluhů a další ekonomická podpora Řecka, ač se s tím nemusí ztotožnit většina evropských občanů jako daňových poplatníků. Jedno je ale zjevné již dnes.

Řecké drama je další epizodou ústupu Západu z jeho dosavadních dominantních globálních pozic. Ve chvíli, kdy Čína posiluje svůj globální vliv zahájením realizace ambiciózního projektu hedvábných stezek v Eurasii, vznikem Asijské infrastrukturní a investiční banky nebo intenzifikací ekonomické spolupráce s Evropou a Latinskou Amerikou, podpořenou desítkami miliard dolarů, Unie nekonečně řeší osud jedné své marnotratné členské země. Zatím bez reálného výsledku.

Autor: Miloš Balabán

Zdroj: sbp.fsv.cuni.cz

Ze světa, , , , , , , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.