Kypr: pomalé kroky k bankrotu, krize sílí!

Krach kyperské banky Bank of Cyprus, finanční krize ve světěKyperské vedení je připraveno na realizaci ekonomických reforem. Plán je následující: na čas zablokovat bezhotovostní operace, na neurčito zmrazit depozity vyšší než 100 tisíc eur a restrukturalizovat hlavní banky ostrova. Velcí vkladatelé přijdou až o 60% svých úspor, přitom ale Kypr dostane za dva měsíce půjčku ve výši 10 miliard eur od EU. Včera podepsala trojice věřitelů (EU, Evropská centrální banka a MMF) s kyperským prezidentem Nikosem Anastasiadesem předběžnou dohodu o záchraně finančního systému republiky [...]

Plánuje se, že druhá největší banka této země Laiki bude rozdělena na dvě části. Jednu, tu s „dobrými“ aktivy, převedou do hlavní banky Bank of Cyprus a druhou, se „špatnými“ zlikvidují.

Protože jsou na ostrově pojištěny pouze vklady do 20 tisíc eur, přijdou ti, kdo měli velké úspory, o značnou část svých peněz (podle předpovědí až o 60%).

Tímto způsobem chtějí úřady získat 5,8 miliard eur. Aby bylo možné vyhnout se státnímu bankrotu, bylo potřeba zhruba 16 miliard eur. EU souhlasila s poskytnutím 10 miliard, ovšem jen za podmínky, že Kypr najde samostatně nedostávající peníze, vysvětluje finančník Andrej Zaostrovcev:

Je to konfiskační daň, které se za dávných časů říkalo odírání. Zavedení eura bylo vůbec chybou, stejně jako rozšíření pásma eura na ty země, které se nemohou nacházet v jednom měnovém systému například s Německem.

Většina analytiků se shoduje na tom, že hlavní příčinou hrozby státního bankrotu na Kypru se stala řecká krize. Dvě hlavní kyperské banky poskytly celkem řeckým klientům 40% úvěrů. Kromě toho měly tyto banky i řecké dluhopisy. A Řecko tak stáhlo Kypr do dluhové jámy.

Už je známo, že největší kyperská banka Cyprus Popular Bank bude uzavřena. A to znamená, že ostrov má před sebou ještě jeden velký problém – nezaměstnanost. Kromě toho dojde k hromadnému prodeji nemovitosti, předpovídají experti.

V průběhu diskuse o protikrizových opatřeních se hovořilo o možném znárodnění penzijních fondů. Kromě toho se navrhuje zvýšit daně ze zisků, které jsou v současné době na Kypru nejnižší v eurozóně. Tato opatření zamítli, přesněji řečeno předběžně zamítli. Experti ale nevylučují, že o navrhovaných variantách se opět může začít jednat, jen aby byla zachráněna v pořadí už pátá země EU, která potřebuje finanční pomoc.

Podle mínění některých analytiků se na Kypru prověřuje taktika řízených státních bankrotů, které se mohou zavádět v budoucnu v jiných problémových zemích eurozóny.

Zdroj: czech.ruvr.ru | Foto: Bank of Cyprus by Petros3 – Wikimedia Commons

Ze světa, , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.