Mírová koexistence nebo válka?

Nové rozložení sil ve světě, Rusko-Čína-USAPrezident dr. E. Beneš věřil v mírové soužití Západu a Východu po druhé světové válce. Celou svou poválečnou politiku založil na tomto předpokladu. Pokud by došlo k jinému vývoji, pak, jak otevřeně říkal, se obával budoucnosti.

Dnes jsme svědky nové konfrontace Západu a Východu. A také i my se můžeme obávat příštích událostí [...]

Bez mírové koexistence Západu a Východu jsme v současnosti všichni ohroženi. Prezidentu Benešovi tak dáváme za pravdu nejenom my, ale i celková ekonomicko-politická a geopolitická situace.

Geopoliticky se nacházíme v době přechodu od unipolárního systému, s dominancí USA ve světě, v multipolární, v němž více mocností, nejen Amerika, ale i Rusko a Čína, Indie a Brazílie a jiné, bude uplatňovat svůj vliv v globální společnosti, a to bez výrazné dominance některé z nich.

Je pravdou, že světové těžiště se pomalu posouvá z USA a Evropy do Asie. Nemusí se nám to líbit, ale je to fakt. Rusko je evropsko-asijská mocnost, jež spolupracuje s novými světovými mocnostmi, které získávají stále větší ekonomickou sílu, začínají ve světě převažovat, přestože ve vojenské sféře USA jsou ještě silnější. Západ je v krizi, jež má i dekadentní rysy.

Geopolitický termín Východ se obohatil. Nyní zahrnuje jak Rusko, tak i především mocné asijské a jihoamerické státy, které celkově představují většinu lidské populace a rozhodující ekonomickou váhu..

Válka může být, alespoň pro někoho, východiskem ze současné konfliktní situace. Válka je sice možným východiskem, ale bez budoucnosti pro lidstvo.. Alternativou války je mír, spravedlnost a rozvoj. Jen živí lidé se mohou těšit svobodě, demokracii a lidským právům.

Autor: J. Kovář

Zdroj: ceskenarodnilisty.cz

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.