Zoran Anželkovič: USA dělaly vše pro to, aby rozdělily Jugoslávii

Slobodan Miloševič pře Haagským tribunálemKonstantin Kačalin – V mém balkánském deníku je záznam ještě jednoho rozhovoru se Zoranem Anželkovičem. Schůzka se uskutečnila v květnu roku 2005, kdy byl Anželkovič místopředsedou srbské Skupštiny. Slobodan Miloševič byl ještě naživu a proces s ním byl v plném proudu.
A právě o tom jsme tehdy hovořili. Anželkovič odpovídal na moje otázky nanejvýš otevřeně [...]

Jak podle vás probíhá soudní proces se Slobodanem Miloševičem?

„Miloševič se rozhodl, že se obejde bez advokátů. Chce, aby byla s historickými fakty událostí z let 1990 – 2000 obeznámena veřejnost právě z jeho úst. Slobodan Miloševič, který stál v těch letech v čele Jugoslávie, mohl všechny seznámit s tím, jak se skutečně vyvíjely v té době události na Balkánu. A myslím si, že mnohé z toho, co zná Miloševič, by moc rádi v Haagu neuslyšeli.

Pro soudce, kteří povětšinou zaujímají protisrbský postoj, a v osobě Miloševiče chtějí odsoudit všechen srbský lid, jsou tyto údaje zjevně nežádoucí. Pravdu o tom, co se dělo v Srbsku a v Chorvatsku a také v Bosně a Kosovu, zná pouze Miloševič. Přičemž se všemi odstíny, o nichž Západ raději vůbec nemluví“.

Kosovští „bojovníci za svobodu“ jsou financováni organizovaným zločinem

Do Haagu přijel bývalý předseda sovětské vlády Nikolaj Ryžkov, bývalý ruský premiér Jevgenij Primakov a generál Ivašov, aby vystoupili na straně obžalovaného. Ovlivní jejich výpovědi průběh procesu se Slobodanem Miloševičem?

„Je moc důležité, že tak významné politické postavy, jako Nikolaj Ryžkov, Jevgenij Primakov a generál Ivašov vystoupily na haagském Mezinárodním tribunálu. Vyprávěli soudcům a veřejnosti o tom, co se skutečně odehrávalo v regionu v 90. letech. Soud vyslechl státní činitele, kteří nejen že znají pravdu o tom, co se dělo v těch letech na Balkánu, ale pomáhali rovněž srbskému lidu, když se NATO v roce 1999 po 76 dní a nocí metodicky snažilo zlikvidovat ze vzduchu naši zem.

Pro nás je velice důležité, aby se veřejnost dozvěděla o jednáních v Rambouillet v zimě roku 1999.
NATO se s plnou silou vrhlo na Svazovou republiku Jugoslávii právě po tom, co Američané a albánský vůdce Hashím Thaci, který byl před tím obyčejným polním velitelem v Osvobozenecké armádě Kosova, prakticky tato jednání zmařili.

Živadin Jovanović: V Rambouillet nedošlo ani k pokusu o dohodu, vyjednávání či úmluvu

Moc bychom si přáli, aby do Haagu přijela i Madeleine Albrightová a Bill Clinton a ti lidé, kteří dávali a plnili příkazy bombardovat Tomahavky Srbsko a Černou Horu, shazovat na lidi a průmyslové objekty neobohacený uran, ničit mosty přes Dunaj, zabíjet reportéry Bělehradské televize. Všechny zločiny Američanů a jejich spojenců z NATO se ani nedají vyjmenovat.

USA dělaly všechno pro to, aby rozčlenily celistvý stát Jugoslávii.

Jinde →

Cathrin Schützová: „Miloševič dostal své žalobce na lavici obžalovaných“

V Radě bezpečnosti zazněly rozdílné názory na zásah NATO proti srbským vojenským cílům
(Alternativní odkaz: Archive.org – V Radě bezpečnosti zazněly rozdílné názory na zásah NATO proti srbským…)

Kosovský Telekom bude brzy vlastnictvím Madeleine Albrightové. Wesley Clark kupuje doly

Zdroj: czech.ruvr.ru

Války a konflikty, Ze světa, , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.