Český Šakal udělal dojem

BVP-2 SKCZ Šakal, modernizovaná verze bojového vozidla pěchotyČeská vojenská technika si stále drží dobrou pověst. Na nedávném mezinárodním veletrhu obranných technologií EUROSATORY 2014 v Paříži vzbudil pozornost prototyp modernizovaného bojového vozidla Šakal.

Francouzský veletrh obranných technologií EUROSATORY patří mezi nejdůležitější výstavy vojenské techniky a zbraní nejen v Evropě, ale i na světě. Pro zbrojaře je úspěch v Paříži fakticky zárukou nových kontraktů. Konkurence na veletrhu je proto mimořádná. České společnosti EXCALIBUR ARMY se ale svou technikou podařilo příjemně překvapit potenciální zájemce [...]

Mimořádnou pozornost u návštěvníků a zákazníků vzbudilo modernizované bojové vozidlo pěchoty Šakal. Zájem o stroj projevili zástupci hned několika kontinentů – z Evropy, Asie nebo Jižní Ameriky. Šakal zajímal zejména delegace z Pákistánu a Indie. Všichni zákazníci slyšeli na obrovskou výhodu v poměru cena/výkon. I když se jedná o pásové bojové vozidlo na úrovni 21. století, jeho cena je o desítky procent nižší než u konkurence.

Přitom obsahuje všechny moderní prvky: motor Caterpillar C9.3, který přináší oproti původní pohonné jednotce násobně vyšší výkon, dálkově ovládanou věž, která může být osazena řadou zbraňových systémů, pozorovacích a průzkumných přístrojů pro viditelnost a přehled ve dne i v noci bez ohledu na počasí, šifrovanou hlasovou i datovou komunikaci a posílenou protiminovou ochranu důležitou zejména pro nasazení v asymetrických konfliktech.

Na projektu bojového vozidla Šakal se začalo pracovat od roku 2009. Jedná se o soukromou iniciativou tří firem – slovenských VOP Trenčín a EVPÚ a české EXCALIBUR ARMY. Všechny firmy včas pochopily, že nejen česká a slovenská armáda, ale vůbec všechny země bývalého východní bloku, budou muset řešit likvidaci nebo modernizaci svých bojových vozidel pěchoty BVP-1 a BVP-2. Potenciální trh je obrovský, a opravdovou a hlubokou modernizaci vozidel BVP nabízejí snad firmy jen z Ruska.

Hlavním cílem bylo opustit původní sovětskou „útočnou“ koncepci vozidla a modernizovat vozidlo v maximální možné míře – co původní konstrukce dovolí – podle současných trendů a vojenských požadavků.

Klíčovou výzvou bylo odstranit „konstrukční chyby“ na obrněncích a vylepšit původní tristní pancéřovou ochranu, která je pro dnešní potřeby natolik nízká, že se ze strojů staly pojízdné ocelové hroby. Následovala výměna původního motoru za novou moderní pohonnou jednotku, modernizace výzbroje a především osazení stroje nejmodernější elektronickou výzbrojí.

Jak uvádí výrobce vozidla, velká úspora vzniká v průběhu životního cyklu, protože náklady na servis, logistiku či výcvik se v zásadě nezvyšují oproti původnímu vozidlu BVP. Tato výhoda se obzvlášť týká armád, které již platformu BVP provozují – ty i české armády a ozbrojených sil sousedního Slovenska.

„Investujeme, získáváme nové zakázky, firmy prosperují a vytvářejí pracovní místa i odvody do veřejných rozpočtů. Pro posílení úspěchu na světovém trhu v ostré konkurenci by byla velmi vhodná reference Armády ČR jako zákazníka. Na rozdíl od sporných projektů z 90. let zde zaplatil vývoj modernizovaného bojového vozidla sám obranný průmysl a nehrozí tedy přemrštěné náklady na projekt, právě naopak,“uvádí marketingový manažer společnosti EXCALIBUR ARMY Lukáš Novotný.

Kromě již prezentovaného modernizovaného BVP IFV Šakal se na EUROSATORY poprvé představila i varianta BVP s dálkově ovládanou věží Samson od izraelského výrobce Rafael. „Spolupráce se špičkovým izraelským výrobcem osvědčuje vysokou úroveň českého obranného průmyslu a společnosti EXCALIBUR ARMY,“ dodává Lukáš Novotný. Tato varianta doplňuje modernizované BVP Šakal, které má dálkově ovládanou věž slovenské výroby od firmy EVPÚ.

BVP 2 Šakal

BVP-M2 SKCZ IFV Šakal je modernizovaná verze staršího typu BVP-2
Více informací: http://www.armadninoviny.cz/modernizovane…

Společnost EXCALIBUR ARMY vznikla v roce 1995. Byla založena jako obchodní společnost zabývající se obchodem s vojenskou technikou a materiálem. V letech 1995 – 2000 byl její hlavní náplní prodej armádního výstrojního, proviantního a zdravotnického materiálu, automobilní a další vojenské techniky. Od roku 2000 společnost rozšířila svou činnost o prodej náhradních dílů pro vojenskou kolovou a pásovou techniku, prodej náhradních dílů na nákladní vozidla, zbraně, munici a další vojenský materiál.

V loňském roce společnost koupila podnik VOP Šternberk, který má více jak 60letou tradici v opravách a výrobě vojenské techniky a náhradních dílů. Právě v Šternberku se provádí modernizace vozidel na podvozku BVP.

Zdroj: czech.ruvr.ru | Foto: armadninoviny.cz

Věda a technika, Z domova, , , , , , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.