Břidlicové zklamání Polska

Břidlicový plyn v Polsku (Fraking)A znovu zklamání. Ambiciózní plány Polska na získání energetické nezávislosti jsou stále méně realistické. Italská Eni se stala další ropnou a plynařskou společností, která vzdala průzkum břidlicového plynu v této zemi. Zprávy o tom přinášejí polská média.

Doslova před půlrokem prohlásila polská vláda, že disponuje biliony krychlových metrů plynu z břidlic, které stačí na 200 let. Později také uvedla datum zahájení komerční těžby paliva: první polovina 2014 [...]

Avšak fakta svědčí o jiném. Většina projektů byla shledána ekonomicky nevýhodnými. Průzkum v Polsku ukončily 3 těžební společnosti. Včetně velké americké Exxon Mobil. Nyní se k ní připojila také Eni. Toto rozhodnutí se dalo očekávat, vysvětlil expert Maxim Šein, poněvadž rozvoj daného odvětví v Polsku ovlivňuje hned několik faktorů.

První, to jsou rozmanité byrokratické průtahy. Velmi nejasné jsou zákony: jak a co… Moc času zabírá udělení povolení. Druhým faktorem je skutečnost, že odsouhlasení probíhá rovněž velmi pomalu. A třetím faktorem je, že není jasné, co bude se zdaněním společností: kolik budou muset odvádět státu? Přesné schéma neexistuje. Čtvrtým faktorem je nejistota ohledně velkosti polských zdrojů. Bude třeba je rychle odhadnout. A proto je třeba provrtat minimálně šestkrát víc, než již bylo provrtáno.

Dalším argumentem jsou ekologická rizika, míní experti. Stávající technologie těžby plynu z břidlic, s pomocí vody, se celkem hodí pro velká území USA a Kanady. Něco jiného je v Evropě. Tady to není možné kvůli hustotě obyvatelstva a hloubce uložení. Tím spíš, že existuje nebezpečí zemětřesení, úniku chemikálií do podzemních vod a znečištění životního prostředí. Kvůli těmto obavám zpřísnil Europarlament ekologické normy v těžbě břidlic. Je to pak dodatečný čas a dodatečné výdaje nad stanovené 80 miliard dolarů. Tuto částku zveřejnili polští odborníci jako investice do průzkumu a komerční těžby plynu z břidlic.

Podle mínění expertů je pro nejbližších 10 let nejpřijatelnější variantou pro Evropu tradiční uhlovodíky a spolupráce s klasickými dodavateli surovin, mezi nimiž je také Rusko. Protože stoprocentní záruka, že plyn z břidlic stačí pro energetickou nezávislost stejného Polska, nikdo dnes nemůže poskytnout.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Ze světa, , , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.