Těžba hornin na asteroidech

Těžba hornin a vzácných surovin na asteroidechFirma Deep Space Industries představila svoje plány pro těžbu hornin na asteroidech. Společnost tímto chce zlepšit život na Zemi a připravit lidstvo na budoucí výzkum vesmíru. Projekt počítá s výstavbou komunikační sítě a solárních vesmírných elektráren.
Firma chce v roce 2015 začít vynášet 25ti kilogramové satelity FireFly, které budou směřovat k blízkozemním asteroidům. Zde proběhne krátký výzkum tělesa pomocí několika přístrojů a kamer, které zjistí, zda je těleso vhodné pro těžbu [...]

Počítá se pouze s průletem okolo asteroidu, nikoliv se “zaparkování” na oběžné dráze. Zde se nabízí možnost, že by sonda mohla poupravit svoji dráhu a pokračovat k jinému objektu. Na upřesnění si budeme muset ještě počkat. Firma plánuje vyrábět sondy ve velkých sériích, čímž sníží jejich výrobní cenu.
V roce 2016 je v plánu vyslání 40ti kilogramové sondy DragonFly. Ta bude mít za úkol dopravit na Zemi vzorky až o hmotnosti 150ti kilogramů.

Deep Space Industries tímto napodobuje plány společností Planetary Resources.

Firma Planetary Resources chce těžit hlavně vodu a platinové kovy, jako například iridium, osmium nebo palladium. Jedná se o drahé kovy, kterých je na Zemi málo. Některé kovy jsou tak vzácné, že se o ně vědci ani tak nezajímají a nerozvíjí možnosti jejich dalšího uplatnění. Jeden takový asteroid může obsahovat tolik vzácných kovů, kolik jich lidstvo za celou dobu svoji existence stačilo vytěžit. Plány to jsou velice smělé a pokud se dočkáme jejich realizace, tak se můžeme těšit na velice zajímavé a výhodné mise.

Zdroj: blog.kosmonautix.cz

Vesmír, Ze světa, ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.