GMO škůdce, vedlejší produkt GMO plodin

Geneticky modifikované plodiny a potravinyProdeje pesticidů v kukuřičném pásu amerického Středozápadu rostou až o 100 procent – geneticky modifikovaná kukuřice totiž stvořila i nové škůdce. Biotechnologické koncerny Syngenta a AMVAC Chemical hlásí zvýšení prodeje pesticidů o 50 až 100 procent podle konkrétní oblasti.

Příčinou je podle NPR geneticky modifikovaná kukuřice, v jejíchž genech je už zabudován insekticid, konkrétně bakterie Bacillus thuringiensis, která je pro hmyz toxická. Potíž je ovšem v tom, že tato kukuřice, kterou koncerny prodávají po celém světě, dala vzniknout i hmyzu a housenkám, které jsou už jsou proti této jedovaté bakterii odolné [...]

Američtí a francouzští experti publikovali v odborném magazínu Nature Biotechnology výsledky studie, podle níž neustále přibývá druhů odolných vůči látkám, které mají v nejběžnějších typech geneticky upravených plodin škůdce odpuzovat. Na základě 77 studií z osmi zemí pěti kontinentů výzkumníci dospěli k závěru, že ze třinácti zkoumaných hmyzích druhů jich je už pět s to požírat geneticky modifikované plodiny; tři druhy přitom napadají geneticky modifikovanou bavlnu a dva kukuřici.

Studie dokládá i nárůst počtu takto rezistentního hmyzu — zatímco v roce 2005 vědci znali jen jeden takový druh, v roce 2011 jich bylo už zmíněných pět. Vědci přitom odhalili značné rozdíly v rychlosti, s níž hmyz takovou odolnost získává: v jednom případě se první známky resistence objevily už po dvou letech, u jiných byla geneticky modifikovaná kukuřice funkční ještě po 15 letech. Aktuální zprávy konstatují, že právě tito „bokem“ vytvoření škůdci nyní decimují celá kukuřičná pole v Illinois, Iowě, Minnesotě a Nebrasce.

Americká vládní agentura ochrany životního prostředí EPA už loni varovala, že neomezené setí modifikované kukuřice vážně naruší rovnováhu v existujícím ekosystém, a nyní, když běžná cílená likvidace škůdců přestala zabírat, sáhl agrobyznys po tunách pesticidů, namísto aby se zřekl GM kukuřice, podotýká portál Common Dreams. Koncern Monsanto přitom marginalizuje míru škod a ujišťuje své zákazníky, že mnozí farmáři dosahují s geneticky modifikovanou kukuřicí „velkých úspěchů“.

Pozornost ke zvýšené spotřebě pesticidů se upřela v uplynulých týdnech, kdy vědci a ekologové konstatovali, že silné deště na americkém Středozápadě z polí spláchly stovky tun hnojiv a dalších chemikálií do vod Mississippi, které pak v Mexickém zálivu způsobily obří mrtvou zónu.

Smrt v oceánech se šíří

Autor: Tereza Spencerová

Zdroj: literarky.cz

Ze světa, , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.