V USA byl přijat „zákon na ochranu Monsanta“

Geneticky modifikované plodiny a potravinyAmerické ekologické a spotřebitelské organizace jsou v šoku – teprve nyní zjišťují, že se Kongresu i prezidentovi formou „přílepku“ uschovaného mezi 587 stranami zákona o rozpočtových výdajích podařilo koncem března schválit zákon, který odebírá federálním soudům možnost bránit šíření geneticky modifikovaných organismů.
Nový předpis ministerstvu zemědělství umožňuje vydávat dočasná povolení k dalšímu užívání GMO plodin, i když to soud zakáže. Aktivisté normě podle největšího koncernu ve sféře GMO říkají Zákon na ochranu Monsanta. Za jeho přijetí Monsanto v Kongresu lobbovalo po celý loňský rok [...]

Senátor Jon Tester, demokrat z Montany a jeden z mála amerických legislativců, kteří pocházejí z farmářského prostředí, přijetí zákona kritizuje. „Kongres Spojených států tím ministerstvu zemědělství říká, že pokud soud rozhodne, že ministerstvo nezvládlo svou dozorovou funkci a musí proto celý proces schvalování GMO zopakovat, nemá na názor soudu brát ohledy a smí povolit setbu GMO plodin soudnímu verdiktu navzdory. Nejenže se tím ignoruje ústavní princip oddělení mocí, ale umožňuje to geneticky modifikovaným plodinám ovládnout celou zemi, i když soudci rozhodnou, že je to v rozporu se zákonem,“ prohlásil Tester, podle něhož stát z farmářů „udělal nevolníky nadnárodních agrárních koncernů“.

Aktivisté poukazují hlavně na způsob, jakým byl Zákon na ochranu Monsanta přijat. „Je to jen další příklad toho, jak Monsanto funguje, jak manipuluje demokracií a jak si kupuje volené zástupce,“ prohlásil pro agenturu IPS Dave Murphy, zakladatel organizace Food Democracy Now. „Jsou jako mafie. Přijdou a napíšou si sami pravidla, podle nichž se bude hrát.“

Koncern Monsanto kritiku odmítá s tím, že ze všeho nejvíc připomíná „zajímavý scénář hodný akorát béčkového filmu“. „Zdá se, že nikdo z kritiků příslušný zákon nečetl. Ale ti, kteří si ho přečetli, s úžasem zjistili: není v něm ani zmínka o Monsantu, o ochraně Monsanta nebo ziscích pro Monsanto. Jeho cílem je chránit farmáře a proto jsme zákon podporovali.“

Rozruch kolem zákona přichází v době, kdy americký magazín Entropy zveřejnil výsledky studie, podle níž je Roundup, herbicid z produkce Monsanta prodávaný i v České republice, „biologicky nejrušivější chemikálií v našem životním prostředí“. Autoři studie, nezávislý konzultant Anthony Samsel a Stephanie Seneffová z MIT, boří tvrzení výrobce, že aktivní látka Roundupu – glyfosát – není jedovatá a je bezpečná jako aspirin. Podle studie naopak může vyvolávat celou škálu chorob včetně Parkinsonovy nemoci, rakoviny nebo autismu.

Při zkoumání vlivu glyfosátu na baktérie ve střevech výzkumníci zjistili, že herbicid „posiluje ničivé účinky jiných chemických reziduí z potravin a environmentálních toxinů“ a je „učebnicovým příkladem narušení homeostázy environmnetálními toxiny“. V kombinaci s ostatními toxiny z prostředí může glyfosát způsobit například nespecifikovaný zánět střev, obezitu, depresi, ADHD, Alzheimerovu chorobu, amyotrofickou laterální sklerózu, roztroušenou sklerózu, neplodnost nebo vývojové poruchy.

Na 25. května chystají aktivisté po Spojených státech Pochod proti Monsantu, při němž chtějí soustředit pozornost veřejnosti na ekologická a zdravotní rizika plynoucí z geneticky upravovaných plodin a jiných chemikálií z produkce zemědělských koncernů.

Monsanto.cz

Zdroj: literarky.cz

Ze světa, , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.