V Itálii se probouzí supersopka

Supersopka Campi Flegrei se probouzí k životu, supervolcanoZemě se připravuje na gigantický výbuch. Na Campi Flegrei ( Flegrejských polích) v Itálii nedaleko Neapole pomalu ožívá obrovská sopka. Seizmology neznepokojuje jen stoupající teplota půdy v této oblasti, ale i znatelná deformace povrchu. V daleké minulosti ovlivňovala aktivita supersopek podnebí a úplně změnila naši planetu. Následky možného probuzení sopky si dnes vědci dokonce netroufají ani předpovídat [...]

V poslední době se Flegrejská pole zvedají nad hladinu moře každý měsíc o tři centimetry. Mikroskopická zemětřesení a hromadění plynu v půdě svědčí o tom, že sopka se připravuje na erupci. Toto je mínění docenta geologické fakulty Petrohradské státní univerzity Vladimira Kirjanova:

Flegrejská pole, jsou v podstatě supersopka. Yellowstone v USA a Toba v Indonésii, to jsou také supersopky, které vyvrhují přes tisíc krychlových metrů magmatu. Jsou to katastrofické erupce. V okolí Flegrejských polí došlo k nesmírně silné erupci před takovými 30-40 tisíci lety. Její vulkanický popel dosud nacházejí ve Středomoří, v Bulharsku, na Ukrajině, dokonce i na území Ruska. Teď je magmatické ohnisko opět aktivní a kdykoli může dojít k erupci“.

Tak silné sopečné erupce mohou vyvolat tak zvanou vulkanickou zimu. Sirné plyny a popel se mohou během erupce dostat do atmosféry a zahalí zeměkouli. Sluneční paprsky nebudou pronikat hustou vrstvou plynů na zem a plyny, které se změní v kyselinu sírovou, spadnou na zem v podobě jedovatých srážek. Vědci tvrdí, že Země už podobnou katastrofu prožila. Stalo se tak před 74 tisíci lety, při výbuchu sopky Toba na indonéském ostrově Sumatra. Mělo to za následek změnu podnebí a četné lidské oběti. Teď to dopadne mnohem hůř – stačí si připomenout, jaký kolaps způsobila poměrně slabá erupce sopky na Islandu v roce 2010.

K erupcím supersopek ale dochází poměrně zřídka, takže vědci nemohou říct, kolik času může uplynout od prvních příznaků aktivity až do erupce. Tak například na Flegrejských polích se v 70. letech minulého století půda za tři roky zvedla o půldruhého metru, a na mnoha domech se objevily trhliny. Potom ale pohyb povrchu značně zeslábl. Mnohem zajímavější a důležitější přírodní jev teď můžeme pozorovat v Rusku na Kamčatce, v blízkosti sopky Tolbačik – každý den odtud vytéká láva a zvedá se tu povrch.

Podle mínění vědců je dnes znát v celém vulkanickém systému Země velké napětí. Podzemní proudy jsou naplněny rozžhaveným magmatem, které se snaží dostat na povrch. Jestli to vyústí v erupci supersopky nebo se současně aktivizuje celá řada malých sopek – cokoli z toho bude mít značné následky pro obyvatele Země.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Příroda, Ze světa, , ,
Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky: <a href=""> <em> <i> <strong> <b> <blockquote> <cite> <code> <strike> <br>

* Vkládaný komentář se musí vztahovat k danému článku. Komentáře obsahující SPAM nebo nesouvisející obsah budou smazány.